Recensie

London After Midnight: Oddities Too

Genre(s)


De langverwachte heruitgave ‘Oddities Too’ van de Amerikaanse Gothband London After Midnight ligt enkele maanden in de rekken. Het heeft wat tijd gekost om mijn eigen exemplaar hiervan vast te krijgen, maar ben ik blij dat die eindelijk in mijn collectie staat! Frontman Sean mag er terecht trots op zijn. Het feit dat dit dubbelalbum enkele maanden hoog gecatalogeerd stond in de DAC (Deutsche Alternative Charts) is dan ook niet uit de lucht gegrepen.

Het originele album ‘Oddities’ verscheen in 1998 (via het label Apocalyptic Vision). Maar deze ga je niet in nieuwkoop vinden, net zoals de andere albums van London After Midnight . Vandaar dat Sean Brennan via zijn eigen label Darkride Records begonnen is aan het rereleasen van zijn albums, in opschoonde versies. In 2019 verscheen de opgekuiste heruitgave van ‘Selected Scenes from the End of the World’, nu is dus ‘Oddities’ aan de beurt. Neen! ‘Oddities Too’ is met haar 20 songs geen matte kopie van het origineel!

Om het overzicht te bewaren, kan je de songs op ‘Oddities Too’ onderverdelen in drie categorieën. Categorie 1 zijn nieuwe eigen songs, die nog niet eerder verschenen zijn! Categerie 2 zijn de frisse covers zoals ‘Hot Stuff’(in midtempo met veel orgelklanken) en ‘Scary Monsters’ van David Bowie. Derde en laatste categorie zijn de nummers die je al kent van ‘Oddities’, maar die volledig opgeschoond werden!

Wat is er zoal volledig nieuw te horen? Wel de stevige goth rock songs ‘October’ (in twee versies), ‘I’m no Angel’, ‘Go Die’ en ‘Better Off Dead (Be my guest)’. Eindelijk: nieuwe, ongehoorde en steengoede songs van LAM.

‘This Paradise Lost’ is een tragere versie van ‘This Paradise’, met akoestische gitaarklanken. Met ‘Go Die’ (origineel ‘Where good Girls go to die’) werd een gelijkaardige truck uitgehaald: tempo terugschroeven en nieuwe klanken toevoegen, zoals orgel. Bij momenten klinkt het zelfs wat psychedelisch. ‘Let me break you’, ‘Shatter’, ‘Claire’s Horrors’, ‘Spider and the Fly’, ‘Your best Nightmare’ zitten allen in een nieuw, fris jasje. ‘The Christmas song’ klinkt nu helemaal hemels met toevoeging van kerkklokken. Over kerst gesproken, ‘Ice (O2mix) is geen nieuw nummer. Dit instrumentaal lied is de hidden track van ‘Oddities’, met inderdaad op het einde het melodietje van ‘Jingle Bells’. Van de oorwurm ‘Sacrifice’ krijg je drie unieke versies: een ‘haunted mix’ en twee versies (waaronder één demo) met strijkkwartet. ‘Demon’, ‘Untitled’, ‘Splinter’ en ‘A Letter to God’ uit de originele ‘Oddities’ uit 1998 hebben niet hun weg gevonden op deze heruitgave.

Het laatste woord laat ik voor het lied ‘Sally’s Song’, origineel van Danny Elfman en ook te horen in Tim Burton's ‘The Nightmare Before Christmas’. Dit kleine walsje klinkt magisch als nooit te voren. De melancholie van dit nummer laat je niet onberoerd. Nu is het uitkijken naar de aangekondigde heruitgave van ‘Psycho Magnet’!

London After Midnight

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.