Recensie

Lacrimosa - Nachts

Genre(s)


In het heerlijke naslagwerk ‘Leipzig in Schwarz’ wordt gealludeerd dat Tilo Wolff niet direct stond te springen om live op te treden voor de tweede editie van WGT (1993), zijn allereerste optreden ooit. Daar zal de frontman van Lacrimosa ondertussen wel anders over denken, na 30 jaren op de planken. Vier live-albums getuigen hierover: ‘Live’ (1998), ‘Lichtgestalten’ (2007), ‘Live in Mexico City’ (2013) en ‘Live 2015’ (2020). Sinds enkele weken ligt het vijfde live-album in de rekken, met als titel ‘Nachts’.

Deze gothicband heeft een stevige livereputatie opgebouwd. Er wordt soms wat smalend gedaan over de zangprestaties van Tilo en deerne Anne. Op deze dubbelaar ‘Nachts’ kan ik daar geen slecht woord over vertellen: beide klinken in topvorm. Je krijgt een soort van best of met extra aandacht voor het laatste studioalbum ‘Leidenschaft’ (2021), dat met vijf nummers vertegenwoordigd is: ‘Liebe über Leben’, ‘Führ mich nochmal in den Sturm’, ‘The Daughter of Coldness’, ‘Celebrate the Darkness’ en ‘Raubtier’. De opnames werden geregistreerd tijdens verschillende concerten, waaronder die op het WGT (2021), in Mexico (2022) en in Glauchau (2023). Een zeer degelijk album, echter zonder grote verrassingen. Vijf live-albums is best veel op de teller. 'Schakal', uiteraard een dijk van een nummer, werd opnieuw (en dus voor de vijfde keer) opgenomen in de tracklist. Misschien is dat wel net iets teveel van het goede?

Maar ‘Nachts’ komt wel met een vuurrode kers op de taart: de enige (tot nu toe) live-opname van publiekslieveling ‘Tränen der Existenzlosigkeit’ (uit het debuutalbum ‘Angst’). Geheel live is dit echter niet: dit lied stamt uit het ‘Coronaconcert’ uit 2020, opgenomen in een lege concertzaal in Düsseldorf. Graag meer van dit Meister Wolff! ‘Nachts’ is ideaal fanvoer, alsook een ideale kennismaking voor de nieuwe fans.

Lacrimosa

Delen op

Tags

Andere recensies

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.