Recensie

Kaelan Mikla & Bardi Johansson: The Phantom Carriage

  • Besproken op

    26 april 2024
  • Label

  • Release datum

    19 april 2024
  • Beoordeling

    7.5/10

Genre(s)


“The Phantom Carriage”, vrij vertaald “De Voerman Des Doods” is een Zweedse horrorfilm uit 1921, die als een sleutelfilm wordt beschouwd in de geschiedenis van de Zweedse cinema. De film werd geregisseerd door Victor Sjöström en is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Zweedse Nobelprijswinnares Selma Lagerlöf. Zo, dit gegeven is niet onbelangrijk daar de IJslandse projecten / figuren, het in de scene bekende Kaelan Mikla en de IJslandse gelouterde (film)componist Bardi Johansson op dit album de film auditief ondersteunen en niet de eerste en allicht ook niet de laatste soundtrack bij deze 'stomme' film hebben ingespeeld.

Het resultaat is donkere, ietwat escapistische ambient met sporadisch een opwelling van naar kraut en trance neigende auditieve routes, zoals op het nummer “Remorse” waar zowaar een Jean-Michel Jarre achter de knopjes zou kunnen zitten. Terwijl “Leaving You Behind” afkomstig lijkt uit de monden van een engelenkoor. Fragiel en verlangend maar evenzeer ijlend en gitzwart in het meer schrapende “Souls Of The Dead”.  De 16 nummers zijn hier verbonden aan diverse scènes in de film van het mysterieuze “Körkarlen” tot de aantrekkelijke maar gevaarlijke lokroep van “The Burden Of Love And Death”.

Uiteraard kan je de muziek hier niet wegdenken van het beeld en omgekeerd. Ik geef u hierbij dan ook graag een link naar de film (insluiten was niet mogelijk) die u vrij op youtube kunt bekijken. Hoewel een horrorfilm, ademt de soundscape die Kaelan Mikla en Bardi Johansson hier samen scheppen een soms donkere maar vooral mysterieus aantrekkelijk sfeer. Ik leer alvast een andere kant van Kaelan Mikla kennen. De eindgeneriek van de film, het titelnummer “The Phantom Carriage”, galmt zijn zwevende synths en ijl gezang nog lang onder mijn schedel. Muziek uit IJsland kan best bijzonder smaakvol zijn en minder kil dan je denkt want deze soundtrack is sfeervol, divers en meerlaags en toch coherent.

 

Kaelan Mikla

Bardi Johansson

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.