Recensie

JP Inc.: Massage & Spa

  • Besproken op

    29 februari 2024
  • Beoordeling

    7.5/10

Genre(s)


Dit cd’tje werd ons vanuit Polen toegestuurd samen met “Kolory Też Potrafią Śpiewać” van het Belgische minimal/ambient project Niala Effen (Alain Neffe), beide uitgebracht op het label Rope Worm, een ambient/electronics label dat zich vooral bezighoudt met cd reissues.

‘The soundtrack to millions of massages worldwide’ staat er gedrukt op de achterkant van het hoesje van “Massage & Spa” (10 tracks, 58 minuten speelduur). Of dat echt zo is, kan ik niet beoordelen. Ik ben niet zo een wellness man en besteed mijn budget liever aan concerten en old school geluidsdragers.

Maar als ik mijn ogen dicht doe bij het beluisteren van dit album, voel ik me niet zozeer op een massagetafel of in een modderbad met schijfjes komkommer op mijn ogen, maar eerder in een bos bij een rivier. In meerdere tracks (“Scented Candles”, “Gentle Aromas”, “Warmed Towels”, “Hot Stones”) zitten natuur- en vogelgeluiden op een achtergrond van ambiente keyboard- en synthesizerklanken. Toch ontstijgt dit album het niveau van goedkope new age cd’s van het Kruidvat, het soort muziek dat je kan horen in het plaatselijke restaurant, de lift van het winkelcentrum naar de parkeergarage of de wachtkamer van uw therapeut. Gelukkig is dit wel een paar niveaus hoger. Luister bijvoorbeeld eens naar een warme, interessante compositie als “Warmed Towels” of "Hair & Scalp": mooie, minimale ambient vol tsjirpende insectengeluiden (krekels, cicaden?).

De composities dragen vrij onnozele ‘wellness’ titels als “Scented Candles”, “Gentle Aromas”, “Warmed Towels”, “Selection Of Fine Body Oils” en “Hot Stones” maar het klinkt allemaal echt heel aangenaam en relaxerend. Soms droney, soms melodieuzer met minimale keyboardmelodieën. En vaak dus met natuurgeluiden. In “Wet Pebbles In A Bowl”, “Sterilized Headrest” en “Selection Of Fine Body Oils” zitten geluiden van respectievelijk broebelend, klaterend en stromend water.  

Het album werd opgenomen in 2020 in Los Angeles, Californië. JP Inc. of JP Incorporated is de artiestennaam van ene John-Peter Hasson. Origineel was het album in 2021 verkrijgbaar via JP Inc.'s bandcamp profiel. Dit is een heruitgave op cd in een vinyl-sleeve replica hoesje, gelimiteerd op 300 exemplaren.

Voor fans van Brian Eno, therapeuten die iets deftigs willen laten horen aan hun gestresste patiënten in de wachtkamer of tijdens de relaxatiesessie of voor liefhebbers van ambiente synthesizermuziek met natuurgeluiden voor onthaasting of meditatie. Ideaal ook voor wie moeite heeft met inslapen. Niet dat dit zo saai is dat je ervan in slaap valt, maar dit is echt enorm relaxerende ambient. Tsjirpende insecten, kwetterende vogeltjes, klaterend, stromend en kabbelend water en dromerig ambiente synthesizerklanken.

https://jpinc.bandcamp.com/album/massage-spa

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.