Recensie

Jarl: Isolation Colours

Genre(s)


Achter de naam Jarl schuilt de Zweed Erik Jarl en die is geen onbekende voor Dark Entries. Met het project Jarl is hij al actief sinds 1999 met wat hij noemt ‘turbulent, withdrawn, unbalanced electronics’. Jarl bracht albums uit op labels als Zoharum, Reverse Alignment, Autarkeia, Moontrix, Drone Records, The Epicurean, Auf Abwegen, Segerhuva, Abisko, Malignant Records, Tantric Harmonies en Annihilvs. Ongeveer jaarlijks bracht hij sinds 1999 wel een solo album uit met daarnaast nog de output van samenwerkingsverbanden met onder meer Skin Area, Anemone Tube en Monocube. Daarnaast zit de man ook in power electronics/industrial acts zoals IRM en Kaiten. Vorig jaar bespraken we nog het bijzonder sterke album “Mindrotation” van hem.

“Isolation Colours” is zijn zevende album op Zoharum. Net als de vorige Zoharum albums “Hyperacusis” (2021), “Phonophobia” (2021) en “Mindrotation” (2022) is het onderwerp nog altijd de menselijke psyche en net als de vorige albums laat het nieuwe album weer een soort psychedelisch elektronische sound horen.

Het nieuwe Jarl album bestaat uit 7 tracks (65 minuten speelduur), Circle 1- 7, met elk een corresponderende kleur en verklankt in wat voor gevoel en sfeer die kleur kan brengen. Hierbij ligt de nadruk op isolatie, zoals de titel van het album al aangeeft. Zo passeren achtereenvolgens “Circle 1 - Grey-Scale One”, “Circle 2 – Blue Grey (Livid)”, “Circle 3 – Blue”, “Circle 5 – Black”, “Circle 6 – White” en “Circle 7 – Grey-Scale Two”.

Deze lange ‘kleurencomposities’ (en ja ik weet dat puur fysisch gezien zwart en wit en grijs geen kleuren zijn), in lengte variërend van 7 tot 14 minuten, worden onderbroken door een kort intermezzo, de middelste track van nog geen twee minuten, met de titel “Circle 4 -Blindness” (géén kleuren).

We krijgen een reeks soundscapes te horen, geschilderd met de geluiden van analoge synthesizers. Zoals vaak laat Jarl een soort psychedelisch geluid horen dat hypnotiserend, kosmisch, minimaal melodieus en intens klinkt, maar ook ingetogen en intimistisch met als het ware akkoorden in verschillende kleuren.

Gevoelens van isolatie, verdriet, woede, angst, somberheid, ellende, vervreemding maar ook onschuld, inspiratie en kalmte hangen samen met de verschillende kleuren, maar het is ook aan de luisteraar om te beslissen welke gevoelens hij erin hoort en associeert met elke respectievelijke kleur. U begrijpt dat de algemene klankkleur van het album vrij donker is en ik zou de composities categoriseren ergens tussen kosmisch, psychedelisch en dark ambient soundscapes.

Er is zeker een connectie met eerdere albums als “Turbulence”, “Amygdala”, “Hypnosis” en “Misophonia Colors”, maar toch klinkt “Isolation Colors” anders en heeft het een ander thema en zijn gans eigen karakter. Naar mijn bescheiden mening zijn de meest intrigerende en (daardoor) mijn favoriete tracks “Circle 2 – Blue Grey (Livid)” en “Circle 6 – White”.

Het album met zijn prachtig vormgegeven, smaakvol artwork (je ziet hier de frontcover maar op de overige panelen staan de individuele kleurencirkels afgeprint met hun aura) is beschikbaar op cd, vervat in een 6 panel digipack en ook op tape, gelimiteerd op 30 exemplaren. Uiteraard is het album ook digitaal beschikbaar. Een sterk album alweer, al vond ik persoonlijk het vorige nog een tikkeltje sterker.

https://www.facebook.com/Jarl.main

https://jarl2.bandcamp.com/?fbclid=IwAR11HzkokTcQxeWEfVMsQ-p36mTXq-slwmzCLALWM9xdAHfHkUtXqF6VtV4

https://zoharum.bandcamp.com/album/isolation-colours

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.