Recensie

Impulse Control Disorder: Retroject

  • Besproken op

    10 augustus 2022
  • Release datum

    26 november 2021

Genre(s)


Een exoot uit Amerika, deze Impuls Control Disorder, maar als men zich de moeite getroost ons van zo ver een promo exemplaar op te sturen, dan ga ik er graag even voorzitten. Want wie of wat is Impulse Control Disorder? Dan heb ik het hier voor alle duidelijkheid over het muzikale project van ene Frank Svornotten die ondertussen al meer dan 20 jaar met elektronische geluiden en klanken speelt. Niet in het minst beïnvloedt door het electro industrial geluid van de jaren 90 (“Necessities”, ook present in een ‘Ticklefist remix’) doet dit heerschap zijn eigenzinnige dink op deze “Retroject” wat resulteert in nummers met een zekere electro pop fantasie (“Icarus Wings” of “Mysterious Angel”) tot pure electro punk en alles daar tussen.

Het album herinnert me qua enthousiasme en huisvlijt ietwat aan de eerste electro releases die begin jaren 90 van bij onze oosterburen onze fuiven overvielen en getuigden van een vastberadenheid maar evenzeer van een charmant amateurisme. Iets dat helaas ietwat is verdwenen de afgelopen jaren wegens een overschot aan software en machinerie. Zelfs Claus Larsen (Leather Strip) liet zich verleiden tot een remix van de het dark electro /ebm nummer “Nothing Rattles (Nothing Shines)” en met “Love, Hate And Machines”, een titel uit het “ebm voor beginners schoolboekje”, hameren de beats over de dansvloer in een ebm ontmoet techno twist. Techno / ebm ramt er nog eens vrolijk door in “Stormwatch” al zorgen de vocalen wel voor een zekere donkerte . “Train Song” is dan weer aandoenlijke pop wave.

U merkt het: een divers album van een project dat decennia aan invloeden tot een geheel probeert te kneden. Of dit is gelukt laat ik in het midden, af en toe denk ik ja, af en toe denk ik neen.

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.