Recensie

Iamtheshadow: The Wide Starlight

Genre(s)


In 2020 verscheen bij het Duitse Cold Transmission records “Pitchblack” van het Portugese Iamtheshadow, toen reeds het 4de album van deze band rond Pedro Code. Zeer recent verscheen bij hetzelfde label “The Wide Starlight”, het vijfde album van de band dat zich tot doel stelt, romantische dark wave op een hoger plan te tillen. Dat doet mij alvast de oren spitsen voor de 12 nummers die dit album telt, tenminste als u gaat voor de cd versie want het fraaie bloedrode vinyl exemplaar dat zeer binnenkort te verschijnen staat kent slechts 10 nummers.

Deze “The Wide Starlight” neigt soms een beetje naar de muziekjes die we kennen van onder meer Ikon of The Beauty Of Gemina, een elektronische ruggengraat die een eerder warme, romantische compositie tot zijn recht doet komen. Introvert en intimistisch, de kleur van rood voor de vinyl is dan ook niet zomaar gekozen. Dit is muziek om in dromen mee te dansen, luistermuziek met een dark wave stempel die nier perse ‘de hoge noot’ moet voeren in de clubs. Een beetje zoals labelgenoten The French Postcards (zie hier voor de review) maar dan toch anders, met net iets minder vlot in het oor liggende melodieën en iets meer nadruk op een gladgestreken productie.

Dit belet evenwel niet dat deze “The Wide Stralight” een coherent en goed album is geworden, dat voor liefhebbers van het actuele dark wave geluid betoverend kan en zal werken. De baslijn in “IamtheDark” bijvoorbeeld is overheerlijk en het nummer springt uit de denkbeeldige groeven daar de stem hier afkomstig is van Kristien Cools (Splendidula). Opmerkelijk hoe een stemgeluid meteen een andere sfeer aan de muziek van Iamtheshadow weet te geven.   

Een andere heerlijke en voor het album typerende deun is “Unfold”  die ook als clip beschikbaar is.  Op “Stand Still” pompt de elektronica dan toch een danspasje door de boxen.  “Catching Fire” is, net als het meer trage “Broken” een persoonlijke favoriet.  Mijn tip: ga er even voor zitten, zet de volumeknop voldoende open om het volle geluid van deze “The Wide Starlight” vol tot zijn recht te laten komen. Voor de dark wave meerwaarde zoeker is Iamtheshadow een band die je in de collectie moet hebben steken. Dus grijp uw kans.

Iamtheshadow (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.