Recensie

HIV+ & Friends: Spanish Electronic Body Music

Genre(s)


Een compilatie van twee schijven met materiaal van Pedro Peñas Robles, ook bekend als HIV+, met in totaal 29 tracks, verspreid over twee schijfjes, afkomstig van heel wat verschillende releases, singles, speciale occasionele publicaties en digitale uitgaven. Twee cd's met ruim 150 minuten muziek in EBM en electro-industrial stijl.

HIV+, echte naam Pedro Peñas Robles, is een dj, muzikant en multi-disciplinair artiest uit het zuiden van Spanje. Hij is ook party organisator, eigenaar van het label Unknown Pleasures Records en auteur van gespecialiseerde boeken over de jaren ’80. Hij emigreerde als kind naar Zuid-Frankrijk en begon zijn muzikale carrière in 1987 als resident dj in twee legendarische clubs waar hij batcave, gothic, new wave, cold wave en EBM draaide. In 2000 begon hij een carrière als experimenteel muzikant, geïnspireerd door industriële acts als Esplendor Geometrico, SPK, Throbbing Gristle en Sonar. Internationaal bekend als een figuur uit de Frans-Spaanse underground, kreeg hij uiteindelijk dankzij zijn constante betrokkenheid bij de zwarte scene, die hij ook steeds rigoureus verdedigde en door zijn indrukwekkende discografie als HIV+, erkenning aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Eerst drukte hij zich in zijn beginperiode uit in een donkere en percussieve power-noise stijl, maar exploreerde vervolgens andere facetten van de elektronische muziek en co-wrote in 2006 met de bekende Franse dj en producer The Hacker de fameuze track “Novö Diskö”, die uitgroeide tot een dansvloer klassieker. Hij werd bekend met zijn projecten Adan & Ilse, Fluxus en onder zijn eigen pseudoniem HIV+ en remixte belangrijke electro en industrial bands als Hocico en Sonar maar even goed de death metal band Morbid Angel en werd zelf geremixt door een keur aan internationale artiesten.  

Een vrij bekend zijproject is dus het synthpop/electropop en electroclash getinte Adán & Ilse. Adán & Ilse is Pedro Peñas Robles aka HIV+ (lyrics, leadzang) samen met Michel Lecamp aka UsherSan (muziek, backing vocals). Zijn compagnon in dit zijproject kennen we van de Franse cult post-punk band Norma Loy maar ook van het meer minimal getinte Black Egg. De act Adán & Ilse werd ontdekt door David Carretta en uitgegeven op diens Space Factory label en hun tracks staan op dj's lists van grootheden als Dave Clarke, The Horrorist en Alexander Robotnick

Deze release presenteert deze Frans-Spaanse dj, artiest, producer en zanger in talrijke samenwerkingsverbanden, waaronder twee heel erg bekende. De eerste is dus niemand minder dan The Hacker. De tweede overbekende remix act (toch zeker voor ons Belgen) is Absolute Body Control (het minimal wave project van Dirk Ivens, ook bekend van The Klinik, Dive, Sonar en de laatste tijd ook Motor!k). Ook Radical G zou voor de Belgische EBM en electro fan geen onbekende mogen zijn. Beide Belgische acts remixen hetzelfde nummer: “Nuevo Siglo”.

Voor de rest staan er ook samenwerkingen op met artiesten en projecten als Dave Inox, Millimetric, Chris Shape, Marc Hurtado, Blind Delon, Maman Kusters, Radikal Kuss, Hardlab, AKA, Cruise [Ctrl], Oliver, Mr Nô, Theremynt, Adriano Canzian en Alexey Volkov in verschillende configuraties: zijn songs geremixt door anderen, composities van anderen geremixt door hem en stukken opgenomen met zijn vocale deelname. Van het project Adán & Ilse staan er acht tracks op.

Het album “Spanish Electronic Body Music” is naar Zoharum maatstaven een erg toegankelijk album, met heel wat dancefloorfähige nummers voor in de plaatselijke electro/industrial tempel. Gezongen wordt er meestal in het Spaans, maar ook in Frans, Engels en Duits. Meerdere van zijn Spaanstalige tracks werden cult klassiekers in de Spaanse en Latijns-Amerikaanse EBM scene.

Het zou onbegonnen werk zijn om alle nummers te bespreken. We beperken ons tot de interessantste. Er staan om te beginnen een paar covers op, die misschien iets te voor de hand liggend zijn, maar wel leuk. Zo krijgen we covers te horen van “Warm Leatherette” van The Normal en van “Los Niños Del Parque” van Liaisons Dangereuses.

Het nummer “Lubeck” van Alek Drive & HIV+ refereert duidelijk naar DAF’s “Alles Ist Gut”. Het verwondert mij dan ook niks dat er ook een cover van nog een andere wel erg voor de hand liggende klassieker op staat: “Der Mussolini” van DAF.  Mijn favoriete cover is die van “Coco Pino” (ook van DAF) door Millimetric & HIV+ omdat deze misschien net iets minder voor de hand ligt. Het nummer “Novö Diskö”, dé klassieker, ingeblikt samen met The Hacker, klinkt me trouwens wel heel erg in de oren als een variant op “Los Niňos Del Parque”…

Mijn favoriete track op deze dubbele uitgave is “Adrenalina” door Ushersan & HIV+, dat er in twee remix versies opstaat (door Millimetric en door Marc Hurtado). Andere favorieten zijn Chris Shape & HIV+ met “Praefatio (Vocal)”, Dave Inox & HIV+ met “Miss Conceptual (Remix By Raul Parra)” en  vooral ook Adan & Ilse met “Voice In Blue (Remix By Theremynt)” en het grappige “Superstar (new version)” waarin John Lydon, Keith Richards en David Bowie genamedropt worden, allemaal erg vlotte en dansbare EBM of electropop. Mijn favoriete song van een andere artiest, geremixt door HIV+ is Blind Delon: met “Fuzz (HIV+ Vocal mix)”. “Ça Suffit” tenslotte van Radikal Kuss & HIV+ is een lang (7 minuten) en enorm dansbaar electroclash nummer.

Deze 2CD editie verschijnt in een 6-panel ecopack met gouden opdruk en is een must-have voor wie houdt van dansbare industrial-electro en EBM.

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.