Recensie

Harmony Of Struggle: Tearing Your Mind To Pieces

Genre(s)


Het power electronics, noise en death industrial project van de Pool Michał 'Neithan' Kiełbasa. Harmony Of Struggle werd opgericht in 2020. Michał Kiełbasa alias Neithan resideert in Katowice, de hoofdstad van Silezië, en is ook actief in onder meer Whalesong en Nothing Has Changed (industrial metal), Grave Of Love (neofolk, industrial), Lifeless Gaze (dark ambient, black metal) en Lugola (dark ambient, noise).

“Tearing Your Mind To Pieces” (9 tracks, 46 minuten) is het debuutalbum van zijn nieuwe project Harmony Of Struggle.

Op een binnenpaneel van het digipack lezen we volgende ‘opbeurende’ (ahum) quote van George Orwell: ‘If you want a picture of the future, imagine a boot stamping on a human face - for ever.’ Op de binnenpanelen staan nog foto’s van oorlogstaferelen met gesneuvelde soldaten, naar ik vermoed uit WOII.

Dit wordt zware kost, zoals u al kan vermoeden. En ja, de composities op dit debuutalbum van Harmony Of Struggle kunnen omschreven worden als extreem vervormde industrial noise met talrijke zware effecten op de tracks. Maar tegelijk heeft het iets hypnotisch als een soort loutering door lawaai. Zoals de projectnaam al suggereert zijn de belangrijkste thema’s oorlog, controle, overheersing en de manipulatie van maatschappijen in verschillende tijdperken en locaties op de aardkloot en de mechanismen en wetmatigheden die erop in werken en die op hun beurt leiden tot zelfvernietiging.

Her en der duiken stemsamples op uit de geluidsbrij maar meestal zijn ze quasi onverstaanbaar, luister bijvoorbeeld maar eens naar “In Control”, “In The Year Of Pig” of naar de intrigerende openingstrack “Licht und Blindheit”. “Shock Tactics” heet het tweede nummer. Het is ritmischer en doet me qua sound wat denken aan Haus Arafna.

Titeltrack “Tearing Your Mind To Pieces”: onze geest wordt nog lang niet in stukken gerukt door deze brute auditieve kunstuiting maar wij zijn hier dan ook wel heel wat gewoon en dit is wel degelijk muziek (volgens de meeste mensen: ‘lawijt’) die je perfect als wapen kan inzetten bij een burenruzie zoals je dat ook kan met je plaatjes van Haus Arafna, Rasthof Dachau, Genocide Organ of Brighter Death Now.

En zo krijgen we de ene compromisloze power electronics track na de andere, soms wat ritmischer (“Shock Tactics”, “Disruptive Pattern Material”), soms wat meer drone. Zo gaat de slottrack “What Happens Here Is Forever” wat meer de drone kant van death industrial op. Een van mijn favorieten is voorts “Split Second”, één brok angstwekkend duister lawaai waaruit weer onverstaanbare stemmen opstijgen, zoals ook bij “Submit”.

Het album komt uit op cd in een 6-panel digipak in een gelimiteerde editie op 300 copies, op tape op 30 copies en in een digitale versie. De cd en de tape worden uitgebracht door het Poolse experimental/noise/(dark)ambient/postpunk label Zoharum in samenwerking met het eveneens Poolse underground metal/experimental label Old Temple. Dit is gefundenes Fressen voor de powernoise en death industrial adept.

https://www.facebook.com/harmonyofstruggle

https://harmonyofstruggle.bandcamp.com


Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.