Recensie

Hanging Freud: Worship + Anomalies

  • Besproken op

    08 december 2023
  • Label

  • Release datum

    01 december 2023
  • Beoordeling

    7/10

Genre(s)


Hanging Freud was één van de eersten om bij het Alfa Matrix sublabel, Spleen +, zijn handtekening te zetten. Het Schotse duo Jonathan Skinner en  Paula Borges is ondertussen alweer een dikke 13 jaar actief en bracht aanvankelijk op het eigen Tiny Box label de vrucht van hun samenwerking uit. Nu zet Spleen+, een label waarin post punk, cold wave, dark wave en meer  op het boodschappenlijstje staan, zijn schouders onder deze Hanging Freud.

Met “Worship + Anomalies” is Hanging Freud reeds aan zijn 7de album toe, al moet gezegd dat de bonus cd “Anomalies” reeds dateert uit 2017 en eerder al digitaal was verschenen. Muzikaal brengt Hanging Freud een soort dromerig, donker geluid dat ergens tussen dream pop en synth wave in een introverte dark wave sfeer weet te schappen. In zekere zin kun je de muziek dan ook kwetsbaar noemen en de ietwat in zichzelf gekeerde zang van Paula Borges breekbaar, mijmerend en donker. Een beetje als dagdromen tijdens een natte en winderige herfstdag, terwijl het buiten stormt bewaar je binnenin de rust.

Ik moet bij het beluisteren van dit nieuwe album een beetje aan de oudere 4AD sfeer denken. Ook de muzikale kadering is eerder minimaal, zo doet die ietwat klagerige en koude synth van opener “Grooming” (zie clip) me teruggrijpen naar The Cure ten tijde van “17 Seconds”. Die sfeer dus, al neigt het op andere momenten dan ook weer naar modern neoklassiek zoals in “Don’t Save Yourself For Him” of gewoon als minimale electro pop met een synth wave randje in de singel “Falling Tooth”.  

Feit is dat dit album een luisteralbum is om in alle sereniteit en stilte van te genieten, te laten binnen komen en je derhalve tijd moet maken om Hanging Freud tot zijn recht te laten komen. Iets wat vandaag de dag vaak een hele opgave lijkt te zijn geworden, want tijd hebben we allemaal niet meer of in elk geval veel te weinig. Het album is ook verkrijgbaar op vinyl in een gelimiteerde en transparent violet of transparent turquoise editie, beide op 150 exemplaren, uiteraard zonder de “Anomalies” bonus.  

“A Pact Among The Living” zet aan tot een voorzichtige danspas, “A Hand To Hold The Gun” (zie clip) is kale industrial pop. Hanging Freud zijn meesters in de soberheid, maar dan wel soberheid van een stijlvolle soort. Dan is er ook nog de bonus cd “Anomalies”, goed voor een intro en 3 nummers, “Lines”, “Leave” en “Refuse”. Ook al werden deze nummers zowat 6 jaar geleden in elkaar gestoken, qua sfeer en muzikaal sluiten ze perfect aan bij wat we op “Worship" hoorden,  dromerige, lichtjes experimentele synth wave omdat elk kind nu eenmaal een naam moet hebben...

Hanging Freud

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.