Recensie

Groth: Groth

Genre(s)


Een meer conventionele rock release op dit Poolse experimental/industrial/(dark)ambient/postpunk label. Of toch een pak conventioneler dan we van het label gewoon zijn want we blijven uiteraard wel volop in de alternatieve sector. Groth zijn een Poolse sludgemetal band uit Gdańsk (het vroegere Danzig) en we horen zelfs invloeden van grunge in hun groovey sound. Her en der steken ook doom / stoner riffs de kop op en soms maken die dan weer plaats voor meer psychedelische sferen. Groth zijn een kwartet in de conventionele rock/metal bezetting zanger - gitarist - bassist - drummer.

Op deze titelloze debuut EP, opgenomen rond de jaarwisseling 2020-2021 staan 5 tracks (speelduur 26 minuten): “Diamond Lizard”, “Oceansphere”, “The Giant’s Zen”, “Snack” en “Surface Tension”.  

De laatste track duurt 8 minuten en bevat na de song “Surface Tension” een pauze van een halve minuut en dan een ‘mystery track’, de gimmick die ik dikke 30 jaar geleden het eerst tegenkwam op Nirvana’s “Nevermind” en die quasi onuitroeibaar blijkt. Het blijft de kop opsteken. Maar die ‘mystery’ bonus track zijn eerder 2,5 minuten experimentele, psychedelische soundeffecten en dito vocals en percussie dan een echte song.

De songs zelf vind ik aan elkaar gewaagd. Als ik dan toch een favoriet moet kiezen dan toch wel “The Giant’s Zen” met zijn doomy psychedelische intro en groovey sound, maar de slottrack “Surface Tension” (hieronder in live versie), met vergelijkbare intro en intelligente tempowisselingen is zeker ook een van de betere. De cd wordt uitgebracht in een digipack in een oplage van 300 stuks. Voor de fans van sludge en stonermetal.

https://zoharum.bandcamp.com/album/groth

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.