Recensie

Grey Gallows: Strangers

Genre(s)


Het Griekse duo Dionisis (gitaar en bas) en Konstantin (stem en synths) zijn sinds 2017 Grey Gallows en deze “Strangers” is hun tweede album op het Duitse Cold Transmission label en hun vierde in totaal. Stevig verankerd in het donkere muzikale landschap van de jaren 80 combineren de heren (analoge) elektronica met een eigenwijs gitaargeluid en de bariton stem van Konstantin. Dat leidt tot het dansbare titelnummer “Strangers” of  “The Cage” maar evenzeer tot het meer intieme en introverte “In Eternity” of “Silentium” dat als donker, dreigende outro een weinig hoopvol punt zet achter dit sterke album. De wereld hult zich in de stilte... voor de storm.  

Ook landgenote Kriistal Ann (Paradox Obscur) is van de partij op het nummer “Spirits”  en haar gekende sensueel onderkoelde stem geeft een extra dimensie aan deze dromerij. Een andere dame die haar stem te leen geeft is de eveneens Griekse Irini Tiniakou van Incirinna. Jawel ook Griekenland dat in de borchure van de reisbureaus baadt onder de zon kent zijn schaduwen, zijn donkere hoekjes zeg maar en daar is het altijd beter toeven.

“Bare Inside” is met de stem van Irini een dark pop stuk onder de dark wave vlag. Dark wave is trouwens het label dat perfect aan deze Grey Gallows kleeft, echo’s van alternatieve new wave, gothic en post punk waaien door de speakers maar dan wel fraai verpakt in een hip, strak uitgesneden eigentijds zwart jasje. Na een drietal luisterbeurten ben ik echt overtuigd van de kwaliteiten van deze “Strangers”.

Luister maar een keer naar “Dying Light” dat de huidige synth wave generatie verzoent met de 4AD melancholie of het eclatante in angst pop bandende “Chains” (ze clip), nummers die ook de singel status genieten.  Deze “Strangers” is recent, wegens succes, ook verschenen op strikt gelimiteerd blauw vinyl om de holle bassen en weemoed van “The Night In Me” nog beter tot zijn recht te laten komen en de gitaarsprankel in  “Deafland” uit de groeven doet springen. Sterk album deze “Strangers” van een band die u beslist moet ontdekken mocht dat nog niet het geval zijn. Daar roert entwat in Griekenland en het is belist niet Nana Mouskouri, noch de geest van Demis Roussos.

Grey Gallows (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.