Recensie

Goethes Erben: X

Genre(s)


Oswald Henke worstelt al enkele jaren met de snel veranderende muziekindustrie. Enkele decennia geleden was het eenvoudig: een artiest brengt een cd uit en van de verkoop hiervan kon deze de productiekosten terugwinnen. Nu liggen de kaarten anders. Cd-verkoop is tanende en het aangeboden alternatief via allerlei streamingplatforms brengt niet de verhoopte centjes binnen. Zo waagt Henke het niet om het nieuwe album van Erblast op een fysieke drager (lp of cd) uit te brengen, alleen via bandcamp. Voor verzamelaars zoals ikzelf pikt dit toch een beetje.

Het tiende studioalbum van Goethes Erben, het moederproject van Oswald, is gelukkig onlangs wel nog op cd verschenen. Onder de titel ‘X’ presenteert dit album tien gloednieuwe songs. ‘X’ ligt muzikaal meer in de lijn van ‘Am Abgrund’ (2018). Sommige klinken timide (‘Wann en ‘Zeitwert), andere klinken weerbarstig en dreigend (‘Nagen’, ‘Xenomolie’ en ‘Vorbei Vorbei’), enkele andere zullen je in beweging brengen (‘Schmerz’ en ‘Bluten’). De teksten zijn duister en maatschappijkritisch, worstelen met het ouder worden en afscheid nemen van het bekende. Goethes Erben is niet toegankelijk, maar daar zijn ze terecht ook zelf fier op. Je mag gerust een inspanning vragen van je luisteraar. Doorgrond de kunstenaar en ken jezelf? Ik breek graag een lans voor het nummer ‘Wann’. Muzikaal heel timide maar de tekst raakt je tot in het diepste van je ziel (bekijk ook zeker de clip) met één simpele vraag: “Wann war ich das letzte Mahl glücklich”?

Het nawoord in het bijhorende cd-boekje schreeuwt weemoedigheid uit. Is dit dan echt het laatste studioalbum van de erfgenamen van Goethes? We hopen dat er betere tijden aanbreken. Komend Pinksterweekend in Leipzig kunnen we in ieder geval nog genieten van Goethes Erben op het podium (27 mei 2023). Tijdens het Gothic Wave Treffen zal Henke ook een lezing verzorgen (28 mei 2023)! Bis irgenwo, irgenwann.

 

Goethes Erben

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.