Recensie

Godwin Point: III

Genre(s)


Het derde werkstuk van Godwin Point, het dark ambient / industrial project van Fransman David Sabre die u misschien ook kent van het project Dawn And Dusk Entwined. Deze Godwin Point werd in het leven geroepen om de donkere kant van David Sabre’s ziel een vluchtweg te bieden want als er engelen bestaan dan zijn er ook demonen. Dit derde deel, de ander albums heten gewoon “I” en “II”, het leven kan simpel zijn, staat weer bol van met samples overgoten geluidscollages, spokende en dolende ritmiek tot orkestraal aanzettende, onheilszwangere sferen en apocalyptische collages.

David Sabre observeert en braakt terug uit, wat hij ziet is niet meteen fraai, machtsgeilheid, conflict en oorlog,  strijd om wereldheerschappij in een sausje geopolitiek, olie als het bloed der aarde en de mensjes, ja u en ik, die er zich aan vergapen. Godwin Point neemt geen standpunt in, maar jij, de luisteraar, doet er mee wat je wil. Dat het niet makkelijk zit en knaagt is het minste wat je kunt zeggen. Promotie gewijs wordt er al snel verwezen naar de gouden jaren van het Cold Meat Industry label, dat in de jaren 90 een gitzwarte stempel op de scene drukte, om de 8 nummers tellende escapade te duiden.  

Op “Endurig Freedom” horen we de echo’s van het oosten, op een Afrikaanse ritme en Westerse rampspoed in de machinekamer. Kan vrijhied wel eeuwig duren en zo ja ten koste van wat? “Freedom Fighters” is doorspekt met samples uit de retoriek van Bush die Sadam (Hoessein) wil uitroken in Irak, “Blood For Oil” zeg maar, want waren de dollars en de olie niet de echte drijfveer achter de geopolitieke manipulaties?  De sfeer is dan ook weinig uitgelaten maar eerder dreigend, repetitief, boordevol ingehouden spanning in de aanloop naar wat een overwinning heet, maar een overwinning voor wie?

“Freedom Fighters” lijkt eerder een klaagzang met op de achtergrond een oosterse duivel die met zijn geratel de westerse waan tot de orde roept. Wat is het goede wat is het kwade? Godwin Point zet op zijn minst aan tot denken. “Zenga Zenga (Street By Street)” schudt ons wakker. Voor de kenners “Zenga Zenga” is een parodie op youtube die de Libische leider Muammar Gadaffi (Moammar al-Qadhafi) even door het slijk haalt. Godwin Point maakt er een industrial kneedbommetje van, om het even aan welke kant je staat, bewegen zal je.

Op “Gilead Rising”, met  een dikke 9 minuten, de langste track op deze derde worp, wordt een dystopische werkelijkheid gekaapt door Bijbelse predikanten, de macht van religie en de kerk. Al weten we ondertussen allang dat die niet altijd even koosjer is. Is de kerk, en welke dan ook, het antidotum tegen de verdere teloorgang van de mens tussen al de aardse waanzin? Een beetje therapie kunnen we wel gebruiken, dus “Shock And Awe” is op zijn plek, de elektro encefalogrammen gaan hier op de stroompieken dansen, terwijl onze angstige ziel zich laat verdoven door tribal industrial ritmiek van het meest donkere soort. Heerlijk nummer als u al graag eens dobbert in het badwater van ellende.

“Trampled Flowers Of Ispahan” is een andere intrigerende titel. Isphahan blijkt na enig opzoekwerk een fraaie en heerlijk geurende rozensoort te zijn, maar evenzeer de op één na grootste stad van Iran (Isfahan). Ooit bakermat van beschaving in Perzië, nu hangt er in plaats van een rozengeur vooral een geur van dood en verderf. Geschiedenis is relatief. Tot slot is er nog het eindpunt “Disposition Matrix”. De “Disposition Matrix”, informeel bekend als een ‘kill-lijst’, is een database met informatie voor het volgen, vangen, weergeven of doden van vermoedelijke vijanden van de Verenigde Staten. Dat weet u dankzij deze “III” van Godwin Point dan ook weer even. Daar valt de pijnlijke beslissing wie goed of wie slecht is en daar heeft zelfs een clown als Trump zijn zegje als ie verkozen wordt. Het nummer gaat er gewoon ongemakkelijk van zitten, lijdende en ijlende synths die wel willen dromen van een betere toekomst maar uiteindelijk verzanden in een eerder dwingende nachtmerrie.

Wat mij betreft is deze “III’ de beste Godwin Point op heden. En de eerste twee waren alles behalve verwaarloosbaar. Hoewel er geen boodschap wordt gegeven en de luisteraar een spiegel wordt voorgehouden, lijken er onderhuids honderden boodschappen te zitten.  Niet licht verteerbaar maar een must voor dark ambient en industrial liefhebbers die zijn grootgebracht met het 'comfort food' van Cold Meat Industry.

Godwin Point (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.