Recensie

Genetic Transmission: White Nights

Genre(s)


Het soloproject van de Pool Tomasz Twardawa, een pionier van de Poolse avant garde en industrial scene. Tomasz Twardawa overleed in 2020 op amper 50-jarige leeftijd. De man had ook andere projecten op zijn naam staan: Zilch, Ładne Kwiatki, TKT en Godzilla, maar Genetic Transmission was toch wel zijn bekendste, ook buiten Polen en onder deze naam bracht hij een 40-tal geluidsdragers uit in diverse formats en vaak in beperkte oplages.

Tomasz Twardawa richtte eind jaren 80 ook een eigen label op: Die Schöne Blumen Musik Werk en het was op dit label dat de originele versie van “White Nights” verscheen. Het album werd origineel opgenomen van mei tot juni 2003 in de D.S.B.M. Studio (Die Schöne Blumen Musik Studio) en verscheen dat jaar nog als een gelimiteerde cd-r op het eigen label.

“White Nights” (70 minuten speelduur) wordt nu - voorzien van nieuw artwork - heruitgegeven samen met “News From Wormland”. “News From Wormland” en “White Nights” zijn respectievelijk het negende en het tiende deel in de “GT Archive Series”, een reeks heruitgaves op Zoharum van ouder Genetic Transmission materiaal dat oorspronkelijk hoofdzakelijk op het aanzienlijk fragiele cd-r format was uitgekomen en waarvan de meeste releases vandaag ook zo goed als onverkrijgbaar waren geworden.  

“White Nights” bevat vijf titelloze, behoorlijk abstracte, atonale en experimentele soundscapes. Je zou het musique concrète kunnen noemen of elektroakoestiek of ambient-industrial. Mijn favoriete track is de tweede, die wat de richting uitgaat van Psychic TV en Throbbing Gristle. De vocals (of eerder geroep) doen me wat denken aan Genesis P. Orridge en de track zit vanaf de vijfde minuut ook vol hondengeblaf, wat herinneringen bij me oproept aan het Psychic TV album “Dreams Less Sweet” uit 1983. Dit is naast de interessantste ook tevens de langste track met een speelduur van 22 minuten.

“White Nights” wordt algemeen beschouwd als een van de sterkere Genetic Transmission releases. Het album is een eigenzinnige soundtrack bij een slapeloze nacht in zijn verschillende stadia, samen met een heel scala aan emoties die daarmee gepaard gaan, van uitputting tot totale euforie, van opwinding tot bijna totale waanzin.

“White Nights” werd gemaakt met behulp van onconventionele instrumenten, die speciaal gemaakt werden door Tomasz Twardawa zelf. Hierdoor kreeg hij zijn eigen karakteristiek geluid, kenmerkend voor zijn werk.

Al bij al is dit een behoorlijk abstract en experimenteel album, maar ik denk dat aanhangers van Psychic TV, Throbbing Gristle, Coil, Nurse With Wound, SPK en aanverwanten het wel zullen kunnen smaken.

http://www.tochnit-aleph.com/gt/

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.