Recensie

Gangrened: We Are Nothing

Genre(s)


Sludge, noiserock, hardcore en doom metal uit de streek van Kokkola, Forsby en Turku in Finland. ‘Heavy, noisy, psyched out and filthy sounds’, zo omschrijven de mannen van Gangrened hun sound op hun facebook pagina. Soms heeft het iets weg van oude Swans maar dan in een doom/sludge jasje.

Gangrened werd opgericht in 2012 en waren ten tijde van deze release nog een vijfkoppige band. Inmiddels bestaat de band enkel nog uit Jon Imbernon op gitaar en Olli Wikström op synths. Gitarist Andreas Österlund (hier nog te horen maar nu dus weg) zit ook in de psychedelische stonerdoom formatie I, Captain.

Vorig jaar pas verscheen hun debuutalbum “Deadly Algorithm” (de laatse release in de vijfkoppige bezetting) maar deze EP kwam oorspronkelijk uit in 2014 op het Bad Road Cogito Ergo Sum label uit Moskou. Na het terziele gaan van dit label, belandde de ganse back stock bij hun vrienden van het No Name/Addicted label, evenzeer gebaseerd in de Russische hoofdstad. Die stuurden ons een gans pakket op met nieuwe releases en ook een aantal oudere van bevriende ‘defunct’ labels waarvan ze in Moskou vonden dat ze toch een nieuw promorondje verdienden. En zodoende….

“We Are Nothing” is een mini-album met slechts drie tracks (25 minuten). De eerste track “Lung Remover” is het magnum epos van het mini-album. Een bijna 13 minuten durend monolithisch blok noisy, en sludgy doom metal met trage tempo’s, laag voortmalende gitaren en een zanger die een soort laag gebrul uit zijn keel perst maar een echte grunt is het niet.

“Them” (9 minuten) is de meest sludgy track van het schijfje en eindigt in een waanzinnig en kwaadaardig D-beat feest (D-beat is een aan de hardcorepunk ontleende beat, ‘uitgevonden’ door de legendarische Britse band Discharge en enorm vaak gekopieerd, ‘D-beat’ werd zelfs de naam van een apart subgenre binnen de hardcore punk, vrij nauw verwant aan crustpunk).

 “Kontti” tenslotte, een kort nummer van slechts 4 minuten, is gebaseerd op de Black Flag klassieker “Six Pack”. ‘Kontti’ wil duidelijk het origineel nog overtreffen en betekent in het Fins ‘een pak van 24 stuks’.

Nog een woordje over het artwork (de hier volgende uitleg is afkomstig van de band zelf). Titel en hoes van de plaat verwijzen naar hoe de meest invloedrijke leden van de economische en politieke elites ter wereld samenkomen, heel goed bewust van hun bevoorrechte positie, in geheime genootschappen zoals de Vrijmetselaars en Skull and Bones (en niet de fucking Illuminati, dat is een uitvinding om de aandacht af te leiden van de echte elitaire clubjes). Het zijn gasten die hun meest perverse en verdorven verlangens kunnen vervullen terwijl ze het klootjesvolk in een samenleving dumpen die meer weg heeft van een grote gevangenis, want in hun ogen zijn wij niets: “We Are Nothing”.

https://www.gangrened.org

https://www.facebook.com/Gangrened

https://gangrened.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.