Recensie

Ford’s Fuzz Inferno: Fuzz Up Your Electric Chair, Baby! (Live At Studio 195)

Genre(s)


Ford’s Fuzz Inferno zijn een 'Fuzztopian punk duo’ uit Kekerdom en Wernhout, Nederland, live bijgestaan door de Belg Geert Budts (Bootsie, Butsenzeller) op drums. De band werd opgericht in januari 2021.

Hoewel oorspronkelijk dus een ‘studio-only’ duo, speelden Ford’s Fuzz Inferno in de herfst van vorig jaar een aantal liveshows in Nederland en de UK. Speciaal voor deze gelegenheid werden ze een trio met Hans F. Ford (lead vocals, gitaar, songwriting) en Patrick Delabie (de drummer van de duo bezetting, nu op gitaar en backing vocals), aangevuld met Bootsie Butsenzeller op drums. Geert Budts aka Bootsie Butsenzeller is ook Patrick Delabie’s bandmaat in de geweldige punkband Scoundrels waarvan Dark Entries vorig jaar nog het album “Oh No! Not Again!” besprak.

Op 19 december 2023, een paar weken na de laatste liveshow van de minitour, kwam het drietal samen in Patrick Delabie’s eigen Studio 195 om een aantal songs uit hun setlist op te nemen ‘live in de studio’, songs die ook te vinden zijn op een reeks vinyl ep's van het (toen nog) duo. Gewoon voor de lol maar ook om een betere indruk te krijgen van hoe de livebezetting klonk, want geen van de liveconcerten was eigenlijk deftig opgenomen.

“Fuzz Up Your Electric Chair, Baby” werd dus een semi-officieel (of semi-onofficieel, het is maar hoe je het bekijkt) 'live-in-the-studio-cd-album', gepresenteerd in een kleurig kartonnen hoesje, opgenomen door Ford’s Fuzz Inferno’s live trio-line-up. Zonder overdubs of andere fancy dingen, bevat de schijf extra rauwe vertolkingen van 11 nummers geselecteerd uit de Ford’s Fuzz Inferno ep's uit de jaren 2021-2023. Dit zijn dus NIET de ep versies!

Met een bandnaam als Ford’s Fuzz Inferno, een plaat als “Fuzz Up Your Electric Chair, Baby!” en songtitels als “Deniers Of Fuzz (Will Be Executed)”, “Fuzz Dogs” en “Eternal Circles Of Fuzz” kan je het je al wel voorstellen: dit wordt een waanzinnig garagepunk fuzzfeest. En ja hoor, zoals verwacht: als een soort Fuzztones van de Lage Landen scheurt het trio door het (mini)album in een mix van punk, hardcore en garagerock.

De drumstijl op songs als “City Under Attack” en “Fuzz Dogs” doet me wel aan de Ramones denken en het zijn ook allemaal songs van Ramones lengte: 11 songs op 19 minuten tijd, reken de gemiddelde songlengte maar uit. De kortste song, “Leisure Class Saturday”, telt welgeteld op de seconde af één minuut en de langste (“Fuzz Dogs”) 2,5 minuten. Met de instrumentale intro “Deniers Of Fuzz (Will Be Executed)” barst de fuzzhell (of hemel!) los om niet meer te stoppen tot de laatste noten van “Eternal Circles Of Fuzz”.

Mijn favoriete songs heten “Ups And Downs”, “Check Out My Machine”, “City Under Attack” en vooral “Fuzz Dogs”. ‘Play this cd as loud as possible!’ staat er op de achterkant van het kartonnetje gedrukt.

Het cd’tje is verkrijgbaar voor de zeer vriendelijke prijs van 4,75 euro (of 3,75 euro voor digitaal). Uitgegeven door het Subunderground C.A. label om aan je wildste fuzz-punk dromen te voldoen! Voor fans van de Ramones, Fuzztones, Fleshtones, Cramps, Misfits etc.

https://fordsfuzzinferno.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.