Recensie

Fooks Nihil: Tranquility

Genre(s)


The Doors, Jefferson Airplane, Love, The Byrds, Moby Grape. Die namen schieten ons te binnen bij het aanhoren van het nieuwe (tweede) album van Fooks Nihil. Hun eponieme debuutalbum bespraken we een jaar geleden. Een invloed buiten de typische West-Coast psychedelica sound is bij Fooks Nihil psychedelische folkrock en countryrock in beste Buffalo Springfield stijl (een legendarische sixties band met Neil Young en Stephen Stills in de gelederen). Fooks Nihil komen echter niet uit Californië, USA maar uit Hessen, Duitsland.

“Tranquility” (11 songs, 38 minuten) werd een album vol songs over verloren liefdes en eenzaamheid, over gebroken harten en de zoektocht naar liefde met veel ontgoochelingen en een zeldzaam succes, want het is dus niet altijd kommer en kwel, soms is er ook hoop zoals in “Lovely Girl” (de tweede song) als de zanger zingt: ‘I won´t ruin it this time / Cause I want her / Lucky bastard’. In het clipje cruisen ze rond in een Citroën DS op de tonen van een Doors orgeltje. Nog een meerwaarde is trouwens dat ze voor vijf van de songs op het album een heel leuk clipje opnamen.

“Tranquility” werd een album vol melancholisch dromerige psychedelische muziek met al even dromerige teksten zoals in “Seasons” (het derde nummer) met zijn prachtig melodieus gitaarspel en psychedelische sitar tonen: ‘My love is frightless, it will endure this, it is brave and true / my love is fearless, within the changes, it combines the me and you / in springtime's blossom / in summers rain / in autum's fuzz and in winter's pain’.

Vanaf de prachtige opener “Pictures Of You” (met het refrein in het Spaans gezongen, toch de tweede nationale taal van de VS) horen we twangy gitaartjes in beste Byrds/Love stijl en close harmony vocals die het beste van The Beach Boys of The Hollies in herinnering brengen. Regelmatig horen we doorheen het album ook psychedelische orgeltonen van onder meer een farfisa en een wurlitzer.  

“CA Walking” (het vierde nummer) brengt een ode aan Californië: ‘Bathing in the sun of California / Women haunt my dreams in California / Something is going on in California’. En wat gaan ze daar doen in Californië? Vooral achter de vrouwen zitten blijkbaar of toch in hun dromen en fantasieën. Ze wanen zich blijkbaar even in het San Fransisco van de  Summer Of Love.

En zo staat dit album vol bloedmooie psychedelische songs. “Mirror” (het vijfde en laatste nummer van kant A van de vinyl versie) klinkt vervolgens wel heel erg Love en Buffalo Springfield.

De B kant telt zes songs en ook hierop staan een aantal psychedelische juweeltjes zoals opener “Terno” met weer zo een onweerstaanbaar twang gitaartje en melancholische zanglijnen. ‘Sweet woman / Don’t you look so sad’, zingt de zanger en ‘Youthful days / You better not waste them / Take a chance / On everything you desire / Through the darkness / Of the shiny city / Let me take you / Into the night’ en het refrein ‘And the streets are full / Of broken minds / They're used to / Paying the price’ en ‘Sweet woman / Give me your hand!’. Het is de meest treurige en melancholische song, afgezien van “Broken Love” dan misschien, het pijnlijke relaas van een verloren liefde over twangy gitaren en psychedelische orgeltonen en ook een van mijn favoriete tracks van het album.

En het zijn dus niet altijd zo’n toffe vrouwen in de wereld van Fooks Nihil. Zoals in “Freighter” als ze zingen over zweverige trippy orgeltonen: ‘you turn innocence into decadence’ en ‘your omnipotence is what makes you suck’.

In de pianosong “Mangalitza” wordt de zanger wel heel rechtuit: ‘You are pretty / And I'm a man / I can't withstand / Give me the sweetness of your love’. Maar ik vrees dat het alweer niet goed komt want ‘I'm old fashioned / And you're aligned / Some heart broken / Could be mine’.

Op een van de laatste songs krijgt de droomvrouw een naam. Bij The Hollies (en ook bij Barry Ryan) heette ze Eloise. Er bestaat ook een bekend Frans chanson over Aline. Bij Fooks Nihil heet ze Elaine. Maar ze blijkt geestelijk niet helemaal stabiel: ‘You have your ups-and-downs / With all those simple clowns’, ‘You write a cryptic letter / It doesn't really matter’, ‘The thoughts that give you pain / Were planted in your brain / Unable to decide / You drift into the night’. En het refrein herhaalt ‘Give us a smile Elaine / Can we tell what is sane’. Slotsong “There’s Nothing Else To Do” gaat alweer over de liefde en over muziek als verbindend element.

“Tranquility” kwam uit op cd en op vinyl (en digitaal) en het werd een album vol bloedmooie psychedelische prachtsongs. Het is het perfecte zomerse plaatje voor liefhebbers van psychedelic rock, Americana, psychedelische folk- en countryrock, flowerpower en in eerste instantie de typische sixties West-Coast sound. Ok, dit plaatje is eerder voor hippies dan voor new wavers (al luisteren die ook vaak naar The Doors), maar beter ga je in dit genre niet vinden anno 2022.

https://www.facebook.com/FooksNihil

https://fooksnihil.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.