Recensie

Fall Shock: Universal Unit Crime

Genre(s)


Op de oude site (RIP) besprak ik het debuut van dit Italiaanse Fall Shock, “Interior”, toen een samenwerking tussen bezieler Francesco Kay en de death metal gitarist Markus O. Deze laatste is ondertussen verdwenen en vervangen op gitaar door een zekere DAM, een grote Brian Eno fan (al hoor ik daar weinig van). Samen verwekten ze deze “Universal Unit Crime”, een conceptplaat waarbij Fall Shock  zijn visie geeft op de misdaad en criminaliteit die ons dagdagelijks omgeven. 

De ruggengraat blijft natuurlijk elektronica en ondanks de bezettingswissel valt  Fall Shock nog mooi bij te zetten in het rijtje electro, dark wave en synth wave projecten van de laatste jaren. Dat resulteert hier vooral in uiterst dansbare nummers als “Protect” (zie clip)  of “Season of Faith” en “Hiding in Glass”. Nummers die naar synth wave en zelfs dark wave normen behoorlijk stevig klinken en soms zelfs en dan heb ik het weer in vergelijking met de huidige dark wave en synth wave, standaard een beetje chaotisch.

Een én ander zorgt ervoor dat ik deze Fall Shock dan ook meer vindt aansluiten bij wat ik gemakshalve electro zou willen noemen in een milde crossover vorm want her en der zijn de gitaren duidelijk aanwezig. Dit maakt meteen ook dat dit tweede album “Universal Unit Crime” zich onderscheidt maar tegelijk raak ik moeilijk in het geluid van dit album. In die zin van de permanente twijfel tussen "ga ik nu dansen of ga ik vooral luisteren".

In die zin zette de opener “Greatness Of You”, waarin electro pop in doorpriemt, me op het verkeerde been en was ik al mijn luie zetel in gekropen om er onmiddellijk daarna uitgejaagd te worden. Kijk, misdaad moet bestreden, maar echte criminaliteit zit vaak in het onzichtbare, bij de witte boorden en deze Fall Shock lijkt het allemaal wat re rauw en rudimentair op de straatstenen te gooien. Het meest typerende nummer komt uiteindelijk als laatst, “Undercover” een electro pop bastaard die door de misdaad is aangevreten. Zoiets.  

Fall Shock

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.