Recensie

F.ormal L.ogic D.ecay: Oxyd

Genre(s)


F.ormal L.ogic D.ecay is één van de vele muzikale projecten van Luigi Maria Mennella en wellicht één van de meest experimentele (naast En Velours Noirs en Furvus). Met deze F.ormal L.ogic D.ecay, die ik vanaf nu afkort tot FLD, probeert Luigi het analogue synth geluid van de jaren 70 te benaderen, door onder andere met de instrumenten van toen uit te pakken en aldus een ietwat zweverig, psychedelisch geluid te scheppen met een zekere post punk experimenteerdrift en synth wave uithalen avant la lettre.

Krautrock dus, eigentijds maar met een sound die evengoed uit de gouden periode van dit genre had kunnen komen. Tangerine Dream , Harmonia of Ashra Tempel zijn namen die zeker door he hoofd gaan bij het beluisteren van deze “Oxyd”. De benadering is misschien iets moderner soms, het is muziek aan de rand van onze scene zeg maar, die vooral invloedrijk is geweest voor de verdere exploratie van groepen als Kraftwerk en consorten om zo een meer commerciële variant te vinden in wat later Neue Deutsche Welle zou worden.

Tien vooral instrumentale nummers krijgt u hier. Dit geluid had ik niet meteen verwacht op het Dark Vinyl label, maar wellicht heeft het eerder donker dromerige klankpalet van deze “Oxyd” daar wat mee te maken. Vooral nummers als “Midnight Delivery”, “Alexanderplatz” of het meer ambient aandoende “Mahabaliparum Pt. 2” bieden vooral een eigenzinnige inkijk in een geluid dat in de jaren 70 vaak werd misbegrepen maar voldoende karakter had om ook nog in 2022 te worden opgevoerd, ja zelfs te worden herontdekt, want daartoe biedt dit “Oxyd” album u vooral de kans!

Let wel: alle albums van FLD zijn verschillend en sommige leunen dan ook meer aan tegen industrial en aggrotech terwijl nog andere albums dan weer veel meer een spacy, dark folk of dark ambient, ritual geluid laten horen. U weze dus gewaarschuwd.

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.