Recensie

Endless Dive: A Brief History Of A Kind Human

Genre(s)


Alweer een instrumentale post-rock band! Uit België deze keer, meer bepaald uit de streek van Doornik. Endless Dive zijn een kwartet en de band werd opgericht in september 2015. Het Endless Dive debuutalbum “Falltime” verscheen in 2016 en hier zijn ze met de opvolger: “A Brief History Of A Kind Human” (9 tracks, 37 minuten speelduur).

De opname van het album werd een lijdensweg want Covid 19 gooide weer eens roet in het eten.  De band mocht door de lock down de grens niet over naar hun Franse producer en ze zagen zich uiteindelijk zelfs gedwongen om naar een andere (Belgische) studio uit te wijken. Het leverde veel vertraging op maar na alle kommer en kwel mag het resultaat er best zijn. De band besliste ook om van de nood een deugd te maken want ondanks de voortdurende onzekerheid en frustratie gaf het hen ook de tijd om zich te verdiepen in muziekproductie en -theorie.

Het album werd aldus het resultaat van lang wachten met veel ups en downs en meer dan twee jaar werk van 2019 tot 2021. Endless Dive lieten zich inspireren door het werk van hun vriend Arthur Sente, dichter-fotograaf, die poëzie schreef en foto’s aanleverde om rond te werken in het creatieproces voor het album. De band maakte – in vergelijking met het debuutalbum – meer plaats voor improvisatie en voor meer creativiteit door te trachten de dingen minder voorspelbaar te maken. Ze experimenteerden ook met synthesizers en drummachines en voegden meerdere lagen elektronica toe.

We krijgen als resultaat een mix te horen van post-rock en ook wat noiserock met naast atmosferisch-ambiente ook knalharde post-metal of beter post-hardcore passages en gitaarwerk met veel tremolo.  

Luister maar eens naar het prachtige, sfeervol dreigende en erg spannende “La Ciguë” (mijn absolute favoriet), een track die quasi ongemerkt overgaat in de volgende track “Elevator To Silence”. Alle elementen van atmosferische post-rock, noiserock invloeden en harde ‘post-hardcore’ stukken zitten erin. Dan volgt, na het korte, rustige intermezzo “Ingeborg”, weer het harde “Archimboldi”, met een erg hard begin en als tweede deel een spannende, ingehouden, rustige passage die allengs terug energieker en harder wordt. Endless Dive brengen aldus erg dynamische muziek met ook veel tempowisselingen in de composities vervat.

Voor titelnummer “A Brief History Of A Kind Human”, de tweede track, namen ze een weird clipje op over een duivenmelker waarbij de musicerende bandleden ook als duiven verkleed musiceren en rondlopen door veld en stad. In de voorlaatste track, het onheilszwangere “The Red Poet”, zijn trouwens nog vogelgeluiden te horen.  “A Brief History Of A Kind Human” werd een album vol avontuurlijke instrumentale post-rock en post-hardcore met gitaren en elektronica.

https://www.facebook.com/endlessdive

https://endlessdive.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.