Recensie

Eleventh Fear: Murmeln im Raum

Genre(s)


Bij Dark Entries hebben we om de zoveel tijd de eer om nieuw werk van Ludovic Dhenry voor te stellen, een Fransman die ons steeds weet te verrassen met donkere en complexe werken.

Het is wat verwarrend dat Dhenry onder vier verschillende namen werk uitbrengt: Exponentia, Zauber, Résonance Magnétique en deze Eleventh Fear. Al deze projecten bestaan uit synths en toetsen, maar waar Exponentia de neoklassieke toer opgaat en Résonance Magnétique instrumentele industrial brengt, zijn Zauber en Eleventh Fear meer klassieke electro.

Wat exact het verschil is tussen Zauber en Eleventh Fear, is niet helemaal duidelijk, en een aantal jaren geleden had Ludovic Dhenry ook aangekondigd dat Eleventh Fear dood en begraven was. Maar zie, het project is herrezen, en deze ‘Murmeln im Raum’ is al de tweede ep, naast twee apart uitgegeven nummers, sinds de heropstart van het project begin 2022.

Ludovic Dhenry houdt van het ep-formaat, want sinds hij in 2020 een ep van vijf nummers uitbracht met Exponentia, heeft hij verschillende keren naar het formaat teruggegrepen. Het stelt hem in staat om vaker werk uit te geven, een afgerond geheel van enkele nummers, waar een volledige plaat natuurlijk heel wat tijd en geduld vergt.

‘Murmeln im Raum’ bevat drie nummers van een beklijvende duisternis. ‘Drachenblut’ begint als dark ambient, maar krijgt al snel een meer dansbare insteek, zonder evenwel te vervallen in plat geboenk. Ritmes worden opgebouwd en variëren tijdens de compositie. Ook ‘Hexen des Meeres’ mikt op de dansvloer, en zou een hit moeten zijn in The Steeple, mocht de plek nog bestaan.

Het derde nummer – ‘Wir werden leben’ – breekt met het dansbare, maar is sterk atmosferisch. De muziek is onmiskenbaar electro, en klinkt dreigend donker. Dhenry weet hoe hij nummers moet arrangeren, zodat de muziek je elk moment blijft boeien. Ook zijn ijzige stem – met Duitse zang – maakt van dit nummer een topper. Op die manier weet Dhenry op een klein kwartiertje weer indruk te maken. Wij blijven steeds uitkijken naar nieuw werk van de Fransman.

Delen op

Tags

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.