Recensie

Echo Us: Inland Empire

Genre(s)


Ethan Matthews heet de man achter dit project. Echo Us werd in het jaar 2000 opgericht in Boston (Massachusetts) als een live synthpop en industrial band. Echo Us kwam voort uit Ethans vorige band Greyhaven, die heel wat succes oogstte in de progrockscene van de jaren 90. Van industrial is heden hoegenaamd geen spoor meer te bekennen in de sound en Echo Us evolueerde ook van een heuse band tot een eenmansproject met gastmuzikanten. Van Echo Us besprak Dark Entries in het verleden reeds de albums “The Tide Decides” (2009), “Tomorrow Will Tell The Story” (2012), “II:XII, A Priori Memoriae” (2014), “To Wake A Dream In Moving Water” (2017) en “The Windsong Spires” (2021). Het nieuwe album “Inland Empire” (10 tracks, 59 minuten) is intussen het zevende album van Echo Us.

Echo Us laat echt een originele sound horen die muzikaal best omschreven kan worden als een mix tussen prog en ethereal dark wave. Ook het ambient genre komt meer dan eens om de hoek kijken maar dan zonder te verzanden in vrijblijvende muzak.

Het meeste doet Echo Us mij eigenlijk nog denken aan Mike Oldfield, al roept het soms ook herinneringen op aan andere prog acts zoals Pink Floyd, Steve Hackett (ex-Genesis) en Camel, zonder echter het ethereal en dark wave aspect te vergeten. “It’s Time For Winter” (een van de sterkste songs op dit album) doet me bijvoorbeeld wel wat aan Lycia denken.

De lengte van de tracks varieert van zeer kort (het ambiente “From The Furthest Memory” met zeevogelgeluiden en Italiaans spoken word duurt een dikke minuut) tot behoorlijk lang (slottrack “Singing With You” klokt af op een dikke 10 minuten) en zowat alles ertussenin. Field recordings – vooral van water - duiken trouwens in meerdere tracks op en zorgen voor een relaxte ambiente sfeer.

Het mooie akoestische en elektrische gitaarspel is een ander sterk punt van het album. Naast akoestische en elektrische gitaar speelt Ethan Matthews ook synthesizer, glockenspiel en deed hij de percussie. Eigenlijk deed hij dus alle instrumenten op het album, buiten de bassgitaar op de tweede song “Echo Us”. Een van de mooiste songs op het album vind ik verder de titelsong “Inland Empire”.

“Inland Empire” (het album) kan worden gezien als een epiloog op de originele Echo Us-trilogie (2009-2014). De muziek verzamelt materiaal dat niet in deze trilogie paste met de albums “The Tide Decides” (2009), “Tomorrow Will Tell The Story” (2012) en “II:XII, A Priori Memoriae” (2014).

“Inland Empire” werd tegelijkertijd met “A Priori Memoriae” voltooid, maar is nauwer verwant aan “Tomorrow Will Tell The Story” (dat trouwens een Independent Music Award won): diep, sfeervol en bewustzijnsverruimend. Naarmate de jaren verstreken en er andere releases kwamen, werd het album bewaard als archiefwerk, met uitzondering van één nummer (“It's Time For Winter”) dat in de herfst van 2016 in beperkte oplage als single werd uitgebracht.

“Inland Empire” verschijnt nu in 2023 precies zoals het klonk in 2013, tot aan het gebruik van de originele mix en masters en is een interessant album voor wie in is voor een mooie, stijlvolle, vriendelijke en relaxerende mix van prog, ambient en etherische dark wave.

https://echous.net

https://www.facebook.com/echous.net

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.