Recensie

Diavol Strâin: Elegia del Olvido / Elegia del Horror

Genre(s)


Dark wave uit Chilli, het is een keer wat anders en ook weer niet want ook in Zuid-Amerika telt de scene heel wat aanhangers. Ik weet het wel, alles is relatief maar het maakt toch maar weer eens duidelijk dat deze scene wellicht de meest internationale is die overal wortelt waar poëzie en cultuur in de muziek lijken te verdwijnen. Diavol Strâin dus, een non binair project geleid door ene Ignacia Strâin, dat het beste van oudere Cocteau Twins combineert met de hardheid van actuele dark wave en tijdloze gothic.

Zo moet ik bij het Duitstalige (de overige 11 nummers zijn in het Spaans) “Herz Der Niemand” (zie clip) sterk denken aan, jawel, X Mal Deutschland. Da’s een compliment. Aardser dus dan de authentieke 4AD sound , iets minder etherisch maar daarom  niet minder indrukwekkend. Deze “Elegia Del Olvido / Elegia Del Horror” nijpt als het ware je keel dicht, terwijl zijn beats en ritmes onder je schedelplan al een elektrische stroomstoot blijven knetteren. Hulpeloos en overgeleverd ben je dan als luisteraar die een welgemeende dikke rochel richting reguliere radiomuziekjes stuurt. Om maar te zeggen ook een beetje rebels, deze Diavol Strâin.

Bij Young And Cold Records weet men ze wel te vinden, af en toe ontdek je zelfs een exotische pareltje en daarbij is deze Diavol Strâin de nieuwste in de rij. Gelimiteerd op slechts 250 vinyl exemplaren is dit debuut een notoir cult hebbeding met een geluid dat sterk refereert naar de jaren 80 zonder evenwel te veel in de retro brei weg te zakken. Ook nu is er een wereldwijde crisis, dus muziekjes als “Ruinas”, “Cotard”, “Caida Libre”, “Ylak” of “El Ansia” gedijen goed tussen de horen van diegene die nog echt en zonder ruis kan luisteren. Nu, eens de naald zich in de groeven van deze schijf boort kan je ook niet veel anders meer, deze “Elegia Del Olvido / Elegia Del Horror” houdt je in een wurggreep. Ligt de toekomst van de dark wave en goth scene in Zuid-Amerika?  Diavol Strâin doet een goede poging. Laat maar komen die crisis, hier is de muziek! Dark Entries tip!

Diavol Strâin

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.