Recensie

Dellarge: Regimen Galactico Totalitario (vinyl)

Genre(s)


Dellarge is eigenlijk Alex Dellarge (bekend van het industrial noise project I.N.R.I.) Deze meneer liet het eerst van zich horen in 2013 met het titelloze debuut "Dellarge", een dubbele vinyl zowaar bij het Épico label. Nadien werd het stiller dan muisstil en was het wachten tot bij Modern Obscure Music, het Spaanse avant-garde label, in 2023 de lp “INRI” verscheen. Deze “Regimen Galactico Totalitario” verscheen eind 2023 digitaal maar kwam pas februari dit jaar ook fysiek als gelimiteerd vinyl beschikbaar en op die manier tot bij Dark Entries via het Spaanse Oraculo label.

De titel verraadt in zekere zin reeds een sci-fi thema, al dien je sci-fi hier in zekere zin als een retro term te hanteren en niet als de sfeer die de meest recente ‘Dune” film op groot scherm oproept. Neen, dit is eerder Buck Rogers sci-fi, mocht u die nog kennen, elektronische klanken die ietwat kosmisch klinken met een industrieel randje. Gerobotiseerde stemmetjes ook, die bezit nemen van onze grijze massa en her en der een echo Jean-Michel Jarre die zich in de zware gaten van het universum laat zuigen.

“Hades” lijkt wel zeer aanlokkelijk dreigend, een trip in een vintage minimal jasje met de glam van veel te grote epauletten. De jaren 80 weet u nog, toen Sandra Kim als 15 jarige de meest breed geschouderde dame van de bende leek. Al zouden de muziekjes van Dellarge haar wellicht wat ongemakkelijk zitten.  Veel 'beats' en 'bleeps' dus, op onderliggende minimal synth. Het titelnummer voert de strijd aan met lichtsabels die als het ware de rosse buurt paarsrood oplichten ergens tussen Mars en Venus. Een scheut glam en disco meen ik te ontwaren in deze hybride mix, die op de juiste plaats, op de juiste locatie, op het gepaste tijdstip ongetwijfeld hip zal zijn.  Aparte  electro release, eclectisch en hip deze “Regimen Galactico Totalitario”, waarvan de muziek mooi aansluit bij de titel van de op 300 exemplaren gelimiteerde ep.  

Dellarge

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.