Recensie

Dead Souls Rising: Black Out

Genre(s)


Alastrelle en Sébastien zijn al enige jaartjes terug actief met hun in de jaren 90 ook bij ons populaire Dead Souls Rising. Ik herinner me nog een aantal zeer succesvolle passages in wijlen zaal The Steeple te Waregem, een naam die niet valt te schrijven zonder een flinke zweem nostalgie. We zijn ondertussen 2023 en het Franse Dead Souls Rising heeft een nieuw album uit.  Het derde alweer sedert de verrijzenis (het is paasweekend voor iets) in 2019 op het eigen  Mysis Records. En eindelijk kon Dark Entries er zijn hand op leggen en aldus kennis te maken met het nieuwe geluid van Dead Souls Rising.  

Het ietwat speelse en lichtvoetige maar ook clichématige van hun jaren  90 releases is verdwenen, dit nieuw geluid is uitgerijpt meer matuur en ook en stuk zwaarder. De stem van Alastrelle is nog altijd groots en doet me aan Siouxsie ten tijde van The Creatures denken. Ook muzikaal valt er wel iets voor dit vergelijk te zeggen al is het geluid hier veel minder prominent elektronisch, maar het ademt wel dezelfde sfeer.

Dead Souls Rising is geen gothic band meer voor puristen, maar wel nog immer donker en een beetje mysterieus. De klanken zijn evenwel rijker, minder cliché  en beïnvloed door een actuele synth wave en dark wave tendens die hier mede door de vocale uithalen soms een wat cabareteske invulling krijgt, samen met wat gezond experiment. De wat bevreemdende en rokerige muziek van het interbellum vertaald naar 2023? Sfeervol en dromerig, maar altijd met een  zekere onderhuidse spanning (“The Last Jump Master”, “Watching The Silence” of “With Your Eyes”)  maar ook soms krachtig en kordaat (“Dark Paranoia”) of  zelfs ietwat experimenteel bevreemdend in “Alter Ego”. Al blijft de nadruk  gedurende een ganse luisterbeurt vooral op die onderhuidse spanning en de ietwat bevreemdende  sfeer liggen.

Zij die de oude Dead Souls Rising nog kennen en meer van hetzelfde verwachten zullen dus even op de reset knop moeten drukken. Met “Black Out’ (alsook de vorige albums) bewijst het duo Sébastien en Alastrelle dat ze zich door hebben ontwikkeld, meer maturiteit hebben vergaard en met een relatief  unieke avant-garde gothic geluid voor de dag (eerder nacht) komen. Beslist een kans geven deze nieuwe versie van Dead Souls Rising, dat is alvast het advies dat Dark Entries u wenst mee te geven! Uit op gelimiteerde cd (100 exemplaren) en  gelimiteerd vinyl (150 exemplaren).

Dead Souls Rising

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.