Recensie

Dead Lights: Glitterspit

Genre(s)


Dead Lights is een overzeese collaboratie tussen Nederland en  Engeland rond de Nederlander Richard Van Kruysdijk en zag het levenslicht in volle corona pandemie. Hun titelloze debuut realiseerden ze reeds een jaar later op het Duitse Cold Transmission Records, maar gezien de vooral elektronische benadering van muziek werd voor de opvolger “Glitterspit” gekozen voor de Dark Tunes labelgroep waar de nadruk veel meer ligt op hybride, donkere en alternatieve clubmuziek.

Deze Dead Lights passen dan perfect op het rooster. De muziek is immers een moderne versie van alternatieve dans en clubmuziek die zich graag laat inspireren door genres als ebm, dark wave, gothic, glam en mutante ietwat subversieve disco.  Dansbaar en zweterig zonder meer en dat elf nummers lang ergens tussen Duran Duran en Nine Inch Nails zo u wil, of nog ergens tussen Depeche Mode en Cat Rapes Dog. Met hier en daar wat expliciete teksten en gimmick waardoor u als vanzelf glitters (hoewel die nu verboden zijn) gaat spuwen op de dansvloer.

Zeromancer ontmoet Covenant, ik kan er nog wel een paar bedenken al is het maar om u, beste lezer, wat op weg te helpen. Industrial dance maar dan wel in de maat met met een poppy uitstrijkje, dat na onderzoek clean blijkt te zijn, gelukkig. Elk nadeel heeft zijn voordeel zei een bekende Nederlandse voetballer ooit en ook dat geldt voor deze “Glitterspit”, zowat alle nummers hebben een eigen, ietwat dezelfde smoel, waardoor de ene deze glitters maar eventjes zal weten vast te houden terwijl een ander hier dubbel van gaat genieten.

Zelfs ebm fans zullen vallen voor nummers als “Rush” terwijl dark wave fans dan weer een song als “Transfrom” wel weten te stelen. Fetisjisten halen hun gram in “Sinners Are More Fun” waarbij de glitter van een strakke latex mooi tot zijn recht komt. Iets in mij vertelt me dat als deze “Glitterspit” voldoende publiciteit krijgt het wel iets zou kunnen worden met deze Dead Lights en dan vooral op de dansvloer van de alternatieve clubs of clubavonden.  Ook verkrijgbaar op een mooie, blauwe en op 300  exemplaren gelimiteerde dubbel vinyl met het exclusieve “Incubation Chamber”.  

Dead Lights

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.