Recensie

clayhands: Is This Yes?

Genre(s)


Is This Yes? Nee, dit is clayhands. Het debuutalbum van de vierkoppige band clayhands (immer met kleine c geschreven) uit de  Australische grootstad Sydney bevat enorm rijke instrumentale prog en post-rock die bij momenten aardig orchestraal klinkt. Zes tracks staan erop met een lengte, variërend van 7 tot 15 minuten: “Godolphin”, “Orchid”, “Murking, “The Boy Left”, “Polars” en “Playgrounds”.

Naast gitaren, drumstel, en een overmaat aan keyboards, piano en synthesizers maken de bandleden ook gebruik van iets minder voor de hand liggende instrumenten zoals conga, glockenspiel en kalimba en engageerden ze nog twee gastmuzikanten op cello en saxofoon.

De band inspireert zich op de somptueuze, luisterrijke composities van bands als Tortoise, Grails en Do Make Say Think, componisten als Hans Zimmer en de Italiaanse soundtrack legende Goblin. Verder teruggaand in de muziekgeschiedenis, komen we uit bij het vroege werk van progbands als King Crimson en… Yes. De albumtitel geldt volgens mij effectief als knipoog naar.  

Opener “Godolphin” bevat gevoelig keyboardspel, cello en een synthesizer die klinkt als een fluit. Het is een vrij zachte atmosferische track maar op het einde duikt een rockende gitaar op. De cello keert nog terug op “Orchid” en “Polars” en een saxofoon duikt op in “Murking”. Mijn favoriet is de voorlaatste track “Polar”, de meest ‘proggy’ en zelfs een tikkeltje ‘spacey’ compositie.

Het album verscheen eind vorig jaar op cd en digitaal. In de loop van dit jaar volgt een vinyl release. “Is This Yes?” (6 tracks, 51 minuten speelduur) werd een aanrader voor de fans van weelderig en orchestraal klinkende prog en post-rock. Dit debuutalbum zet het onmiskenbare talent van deze kleihandjes al serieus in de verf en we zijn al benieuwd naar het vervolg.

https://www.facebook.com/clayhands59

https://clayhands.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.