Recensie

Charitona: Fürst der Finsternis

 • Besproken op

  18 november 2022
 • Label

  Eigen beheer
 • Release datum

  01 oktober 2022
 • Beoordeling

  8/10

Genre(s)


Mijn eerste prille herinnering van Charitona brengt me terug naar het jaar 1997. In dat jaar verscheen de eerste uitgave van het dubbelalbum ‘Goths’ Paradise, the Black Book Compilation' (uitgegeven door Claus Müller van het Duitse magazine Orkus, doorheen de jaren volgden nog vijf compilaties). Hierop staat het lied ‘Fürst der Finsternis’ van de Duitse band Charitona. Pakkende, slepende neoklassiek, ik was verkocht. Maar daar bleef het even bij: het volledige album met gelijknamige titel, verschenen in 1997, heb ik nooit te pakken weten krijgen, optredens kwamen er amper. Of toch? Zo stond Charitona samen met Goethes Erben en Dreadful Shadows op de affiche van ‘Night of No Light’ (7 mei 1997). Het nummer ‘Wolfskiller’ genoot toch enige bekendheid, of niet? Helaas, in het jaar 2000 hield de band op te bestaan. Het werd donker en stil. 

Tot nu, 25 jaar later! Het conceptalbum ‘Fürst der Finsternis’, opgebouwd rond de Vampierkroniek van Anne Rice, werd geremastered en aangevuld met zes eerder onuitgegeven nummers. De muziek zweeft en danst ronde donkere melodieën. Enkele instrumentale tracks uitgezonderd (zoals opener ‘Overtüre’ en ‘Höllenglocken’) wordt de zang gedragen door Dörthe Flemming, een glasheldere klassiek geschoolde sopraan. Mijn lievelingstrack is met stip ‘Louis’: dit klinkt als een klein (maar donker) slaapliedje.  ‘Fürst der Finsternis’  is een tijdreis naar die heerlijke donkere jaren ’90!

Nog even dit. ‘Gebet an Pierrot’, is één van de bonustracks die ook op deze heruitgave pronkt. Al in 1997 verscheen hiervan een videoclip, maar die heeft tot heden niet veel aandacht genoten. Laat deze recensie dit proberen recht te zetten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.