Recensie

Cerulean Veins: Black

Genre(s)


Dustin Frelich and Amanda Toombs richtten in 2013 hun project Cerulean Veins op dat nu, zowat 10 jaar later, vanuit  San Diego Europa komt binnengekropen. Met dank aan Cold Transmission Music. Niet dat deze naam nog een grote onbekende was (eerder was er immers al "Bleu"), maar een echte, nieuwe Europese release bleef tot op heden uit. Maar nu is er deze “Black”. Een album, laat ik Cerulean Veins maar door de grote poort naar binnen halen, om vingers en duimen bij af te likken. Een must voor de dark wave, post punk en zelfs gothic rock liefhebbers.  

Toegegeven, er was al eerder, in 2021 een heruitgave op cd van hun oorspronkelijk op tape uitgebrachte album “Bleu” maar het is pas met deze “Black” dat het duo echt een vuist maakt en dansbaarheid met post punk en goth naweeën in ons gezicht slaat. Bont en blauw wordt uiteindelijk ook “Black”. Opener “Infinite Love” schudt ons meteen wakker, melodieus maar donker en toch ook met een zeker glam aureooltje en dit is nog maar het begin. Billy Idol rockend in een goth outfit of de melodie van The Beauty Of Gemina in een glam rock jasje.

Maar pas op, het is niet al glitter en glammer. “Love Won’t Save Us Now” is al bijtender en gewoon een heerlijke song met heel wat potentieel. En dat kan eigenlijk van alle 10 nummers op deze “Black” worden gezegd. Een volle sound, sterke melodieën en een zeker gevoel voor pop arrangementen. In de jaren 80 was het een susccesformule voor een salonorkestje dat zich The Sisters Of Mercy noemde al klinkt deze Cerulean Veins totaal anders en ook de grafstem is ver zoek.

“Tempted Hearts” lijkt gewoon in “Inescapably Loveless” over te vloeien om uit te monden in het swingende “Only The Love”. Het is u uit de titels wellicht ook al duidelijk dat de liefde,  haar passie maar ook haar pijn hier uitvoerig worden bezongen. Zonder treurnis evenwel maar altijd uptempo met een strak getrokken elektronisch aangestuurde beat en dwepende bassen. “Forever Tonight” is één van die nummers die wat gas terugneemt maar evenzeer bol staat van de gitaren, terwijl “Dance Human Dance” zonder enige schroom de dansbenen van de muurbloempjes in beweging zet om bij de laaste noot te beseffen “Nothing Left But Love” en met jezelf te gaan slowen.

We waaien er helemaal uit met “Love Will Remain” een sfeervolle voetnoot waaruit ik meen te begrijpen dat liefde, hoewel ze soms overgaat, altijd liefde blijft. Ook verkrijgbaar op gelimiteerd wit vinyl deze “Black”. Een sterk album dat op de juiste plaats, op het juiste moment een doorbraak moet kunnen forceren, sfeervol, bol van een commerciële feel zonder evenwel echt commercieel te zijn.

Cerulean Veins (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.