Recensie

Brume: La Violence Du Néant

Genre(s)


Dit is een reeds langlopend project van de Franse componist Christian Renou, opererend tussen de grenzen van musique concrète, geluidscollage en industrial noise. Sinds halverwege de jaren tachtig verschenen er van Brume allerhande tapes. Zijn laatste muzikale wapenfeit op EE Tapes dateert uit 2019: de vinyl LP “The Rusty Seeds”. “La Violence Du Néant”, het nieuwe Brume album dat EE Tapes ons toestuurde, werd gemaakt en voltooid in de periode 2020-2022 en het lijkt wel een tweelingrelease van “The Rusty Seeds” met gelijkaardig artwork en design.

“La Violence Du Néant” bevat één ultralange 69 minuten durende soundscape. Deze begint erg ambient met minimale keyboardtonen, geruis en een meisjesachtige zangstem. Het evolueert tot een experimentele compositie ergens tussen ambient industrial, soundtrack en musique concrète.

Verder duiken er geregeld allerhande stemsamples op van gebabbel, gesprekken (we verstaan stukken Frans), gefluister, gelach, gezang, vaak op een achtergrond van langgerekte, ambiente keyboardtonen. Ook allerlei weirde geluiden duiken op, geruis en geratel en industrieel aandoende geluiden als van machines, motoren of metaal op metaal. Soms zitten er ritmische industrial getinte stukken in, dan evolueert het naar een soort synthesizerambient en weer terug. Percussieve stukken inclusief stukken donderende metaalpercussie, ambiente stukken met (zij het minimale) keyboardmelodieën, droney stukken, industrial noise met schrille geluiden, voice manipulations, field recordings, vrouwenstemmen, mannenstemmen… we krijgen het allemaal.

Het meest intrigerende stuk is misschien wel de passage met langgerekte orgeltonen die een minimale melodie vormen en dat in combinatie met een soort ritmisch gepiep en gekriep en een soort griezelig, vervormd gebrul. Ook de sfeer verandert constant van rustgevend en relaxerend naar dramatisch naar donker dreigend en eng en spookachtig en weer terug.

Christian Renou maakte voor deze release gebruik van (zo lezen we op het binnenpaneel van het kartonnen cd-hoesje) ‘electronics, tape (reel to reel, cassette), bunker acoustic (field recording), DIY wind instruments percussion & metal percussion, electronic toys, voice, 3 string guitar, etc…’. Vooral die ‘bunker acoustic’ en die ‘electronic toys’ intrigeren me wel.

Op hetzelfde binnenpaneel boven een foto van een jongetje met een verzameling speelgoedraketten, staat een bekend citaat, toegeschreven aan Joseph Goebbels, rijksminister van Volksvoorlichting en Propaganda van het nazi-regime: ‘when a lie is told once it has little chance of taking but when it’s repeated a thousand times then it becomes reality’. Een erg cynisch citaat is het dat aan actualiteitswaarde spijtig genoeg nog niets heeft ingeboet.

Nee, easy listening is dit elektroakoestische opus niet echt maar het is wel een boeiende geluidscollage voor wie wat moeite wil doen, een uurtje tijd heeft en openstaat voor avantgardistische geluidsexperimenten in het muzikaal bereik van pakweg Pierre Henry tot SPK.

https://www.rotorelief.com/brume

https://eetapes.bandcamp.com/album/la-violence-du-n-ant

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.