Recensie

Borghesia: PIAS40-reeks (vinyl)

  • Besproken op

    28 juli 2023
  • Label

  • Release datum

    28 april 2023
  • Beoordeling

    8.5/10

Genre(s)


U las of wist het al, PIAS, Play It Again Sam bestaat ondertussen 40 jaar en dat is een eeuwigheid voor een label dat startte in een Brusselse kelder en groot werd in ebm en electro wave dagen om nadien uit te groeien tot een internationaal gerenommeerde labelgroep. Om die 40 jaar in de schijnwerpers te zetten brengt het label heel wat speciale ‘PIAS40’ vinyls uit die groepen uit die beginjaren terug onder de levenden bregen. Niet dat wij ze hier bij Dark Entries vergeten waren, maar altijd tof om nog eens stil te kunnen staan bij je helden van weleer of een nieuwe generatie te laten kennis maken met de bijzondere muziekjes die mee aan de basis lagen voor dit magazine en later webzine.

In de jaren 80 heette het new wave en PIAS leverde graag de muziekjes aan die het niet alleen in België ging zoeken. Het Sloveense Borghesia, uitgegroeid tot een heuse cult act, bracht in 1987 “No Hope No Fear “ uit bij PIAS waarna nog  “Escorts And Models” (1988), “Resistance” (1989) en “Dreamers in Colour” (1991) volgden, er was in 1988 ook de split “Doublebill” met de geestesgenoten van Click Click.  Misschien mogen we van deze laatste in de “PIAS40” serie ook een nog een schijfje verwachten?

Genoeg metariaal dus om een paar nummers op vinyl te persen en nog eens uit te pakken met de meer ebm gekleurde (Borghesia heeft ook meer industrieel en experimenteel aandoend materiaal dat ze graag met performance verzoenden) muziek van deze Slovenen. Zo beginnen we meteen met de hit “Ni Upanja, Ni Strahu / No Hope No Fear” dat na al die jaren gewoon een machtig nummer blijft. Net als het dwepende van kinderkoor voorziene “Discipline (punish them)” of “Message”, hier in de act up mix, die in zijn intro ietwat tribaler aandoet. Ik durf het bijna geniaal vinden, en dat is het bijna vergeten “Young Prisoners” eveneens, een nummer dat met gitaren en een stampend ritme zich in weg in het  brein en de ledematen boort. Ik kon het niet laten de live clip van het mee door Dark Entries geïnitieerde Bimfest uit 2014 onder deze recensie te gooien. Want inderdaad, Borghesia werd na een eerste leven tot 1995 in 2009 opnieuw in het leven geroepen.

Uiteraard is ook die andere hit “Naked Uniformed Dead”, kortweg “N.U.D.”  aanwezig in zijn ‘hot trash’ uitvoering dan wel  en ook de meeserlijke Sonic Youth cover “She’s Not Alone” kreeg een plaatsje op deze 6 nummers tellende vinyl compilatie. Wat meteen opvalt is dat al deze nummers moeiteloos de tand des tijds hebben overleefd en hoe elektronische muziek toen met veel meer brio werd gebracht dan de soms lege dozen electro die we vandaag te horen krijgen. Machtig hoe elektronica en gitaar, experiment en melodie hier met elkaar worden gecombineerd.

Toegegeven, ik heb zowat alles al in mijn collectie steken, maar om deze kanjers allemaal samen op een speciaal vinyl bij elkaar te hebben, daar smelt ik voor (zolang de vinyl maar niet gaat ‘golven’). Mocht u nooit van deze band hebben gehoord, zonde, of nog niks in uw collectie hebben steken van deze  Sloveense beeldenstormers, dubbel zonde, maar grijp dan nu uw kans! Heerlijke muziek (waar moeders  mee in de gordijnen konden gejaagd).

Borghesia (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.