Recensie

Bleib Modern: 2 Afraid 2 Leave (2*vinyl ep)

Genre(s)


Voor de nieuwe post punk rage echt zijn hoogtepunt kende was er in Berlijn een tiental jaar geleden een vijftal  actief die mee aan de wieg stonden voor de nieuwe belangstelling in dit genre. Ik heb het over Bleib Modern, een groep die het eerst van zich liet horen in 2015 met de uitgave van “All Is Fair In Love And War”  dat op het Braziliaanse Wave Records verscheen. We maken even een sprongetje naar 2021 want dan verschijnt hun vierde album “Afraid To Leave”  bij het Franse Icy Cold Records en dat album zal de naam en faam van deze Berlijners definitief vestigen bij de liefhebbers van het moderne post punk geluid, een geluid dat mede wordt aangestuurd met cold wave en electro pop invloeden.

Net dat album verschijnt nu opnieuw maar dan als “2 Afraid 2 Leave” waarbij tal van actuele artiesten met affiniteit voor moderne post punk de nummers van het originele album onder handen mogen nemen, het Franse Icy Cold zorgt voor de cd release terwijl het Nederlandse Wave Tension Records de vinyl persen aan het werk zet. Het is deze laatste die nu mijn nikkelbak opvrolijkt en in die zin bijzonder is daar het één dertien nummers tellend werkstuk betreft maar eentje dat is opgesplitst in twee aparte ep’s (zie tracklist onderaan deze review). Twee ep’s die op hun beurt ook weer apart verkrijgbaar zijn, maar Dark Entries gaat natuurlijk niet voor het halve werk. Wij bespreken ze alle twee in één review.

Sta me toe de meest opvallende bijdragen, al is dat weer persoonlijk op deze “2 Afraid 2 Leave” op een rij te zetten. Zo is er de sterke naar shoegaze grond starende  “Portraits’ van Bring Her, een band uit Pennsylvania USA die hun muziek als 'sorrow wave' labelen en met deze remix al zeker mijn interesse kapen. Dat doet ook X!it Klaus een mij voorheen onbekende naam met een elektronisch onderkoelde maar intelligente versie van “Sleep 2”. X!it Klaus over die naam valt weinig info te rapen. Shad Shadows, niet meer zo onbekend, gooit een heerlijk dromerig synth tapijt over “Walls” dat met zichzelf aan het dansen gaat in een synth wave post punk vrijerij. M!r!m, uit Londen propt een flinke scheut melancholische electro pop in  “Into The Night”, terwijl het bekende The KVB en het veel minder bekende Das Beat beiden “Glow” onder handen nemen, weliswaar elk op een aparte ep. Het resultaat is divers, waar Das Beat (een new wave, indie en italo disco project) een zekere  speelsheid aan het nummer toevoegt blijft The KBV trouwer aan de het post punk ‘sérieux’, al wordt het ook hier, zeker The KVB eigen, eerder luchtig opgeklopt.

Een andere bijdrage, die van het Franse Blind Delon weet ik ook zeer te smaken, ze maken van “Loony Voices” wel een zeer lekker bekkende en heerlijk dansbare versie. Ook op het ‘springerige’ “Soaked” van Promille Grazie (het soloproject van Bleib Modern lid Vinz Eberlein) huppel ik vrolijk mee. Zo, ik neem aan dat u nu al argumenten genoeg hebt waarom u deze “2 Afraid 2 Leave” maar beter in huis haalt. En dan wel de twee ep’s natuurlijk want dat is overigens ook beter koop.

Het mij eerder onbekende Nox zet met zijn versie van “Sleep” een akoestisch punt met piano in de hoofdrol aan deze remixen. Vermeld ik ook nog de niet eerder vermelde artiesten: Dune Messiah (deviante pop deunen uit Kopenhagen), IV Horsemen (Frans post punk project beter bekend als Poison Point), Grotto Terrazza (door de jaren 80 geïnspireerde minimal wave en electro), en het niet  onbekende The Underground Youth (Britse post punk). Zo dan heb ik ze allemaal gehad.  Uiteraard kunt u ook terecht bij het originele album “Afraid to Leave” wil u verder de wereld van deze Bleib Modern verkennen. Maar ook de remix versies, geloof me dat is niet altijd het geval, bieden meerwaarde en variatie zonder de geest van het origineel te verloochenen. Met andere woorden missie geslaagd en dat voor beide platen, die in deze 'bundel' het best tot hun recht komen!

Tracklist ep 1  (zwart label)

A1 The KVB - Glow Remix – The KVB
A2 Dune Messiah - Loony Voices
A3 IV Horsemen - Bitter Smile Remix – IV Horsemen
B1 Grotto Terrazza - Your Skin
B2 X!it Klaus - Sleep
B3 Bring Her - Portrait
B4 Promille Grazie - Soaked

Tracklist ep 2 (wit label)

A1 The Underground Youth - Around Your Arms Remix – The Underground Youth
A2 Shad Shadows - Walls Remix – Shad Shadows
A3 M!R!M - Into The Night Remix – M!R!M
B1 Das Beat - Glow
B2 Blind Delon - Loony Voices Remix – Blind Delon
B3 Nox -Sleep

Bleib Modern

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.