Recensie

Beatbox Machinery: Synthetic Heart

Genre(s)


Beatbox Machinery is zo een beetje het synthwave project van Toxic Razor, een Griek uit Athene die er een ongelooflijke veelheid aan verschillende projecten op nahoudt. Het bekendste is wel het minimal wave duo Paradox Obscur (met Kriistal Ann), maar naast de twee genoemde projecten bespraken we in het verleden nog releases van Eerie Sopor, Metal Disco en Hardware Pulse. Onlangs bespraken we nog “Selections”, een compilatie waar Toxic Razor naast een nummer van hoofdproject Paradox Obscur maar liefst nog acht nummers van steeds weer een ander zijproject verzamelde. En in het pakje waarin deze cd zat, zat er ook weer nieuw materiaal van Metal Disco en van Hardware Pulse plus de compilatie “Cyberpunk Screen Interface” met acht nummers van nog weer acht verschillende synthwave projecten.

Maar terug naar Beatbox Machinery. Dit project werd opgericht in 2010 met de bedoeling hardware synthwave soundscapes te vermengen met analoge monofone golven en digitale analoge sequences. Alles wordt opgenomen met enkel echte hardware synthesizers en drummachines in realtime en zonder gebruik te maken van digitale technologie zoals midi, VST instruments of software plugins.  .

Van Beatbox Machinery bespraken we in het verleden nog de  EP “Night Visions” met hoog Knight Rider gehalte, die vorig jaar uitkwam en eerder dit jaar verscheen nog “Mega City Hunters”. En nu is er met “Synthetic Heart” weer een gloednieuwe 4-track EP (14 minuten speelduur).

Ook op deze EP krijgen we weer erg catchy retrofuturistische synthwave te horen met italo invloeden. Het zijn vier instrumentale nummers, deze keer zonder de vocoder stemmetjes die in het verleden ook graag kwamen bovendrijven.

Van “Synthetic Heart”, de opener annex titelnummer met hoog anthemisch gehalte tot slottrack “Colony Of The Lost Robots”, dat wat meer in minimale EBM sferen terechtkomt, krijgen we vier dansbare synthwave en space synth tracks rond het SF thema. Daartussen zitten nog“Star Warrior” de naar mijn bescheiden mening meest catchy track van de EP en “Space Rendezvous” dat weer zo uit een eighties SF-serie lijkt weggelopen te zijn (of denk ook aan de soundtack een serie als Miami Vice).   

Voor de liefhebbers van catchy retrofuturistische dark synth en minimal wave tunes. Dit EP’tje is verkrijgbaar digitaal, en in gelimiteerde editie op cd en op tape op het eigen label Werkstatt Recordings.

https://www.facebook.com/BeatboxMachinery

https://beatboxmachinery.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.