Recensie

Aware: Requiem For A Dying Animal

Genre(s)


“Requiem For A Dying Animal” is het tweede album van deze Aware, een project van Alexander Glück op het ambient label Glacial Movement, na het in 2017 verschenen “The Book Of Wind” bij datzelfde label. De insteek, de mens als moordenaar. Ik verklaar me, of beter ik doe een poging. Alleen in onze lucht (air)  / atmosfeer valt muziek te horen en diezelfde lucht stelt ons mensen in staat te ademen en dus te leven. Echter, niet alleen ons mensen maar ook vele diersoorten waarvan de mens er al vele heeft uitgeroeid. In zekere zin kan muziek die teert op onze levensadem dus ook moorden en  daaraan voorafgaand veel lijden veroorzaken.  Zo, volgt u een beetje?

En dan ontvouwen zich vier, gewoon “I”, “II”; “III” en “IV”  genoemd, lange composities, eerder kille haast onaardse stukken ambient soundscapes om bij te bezinnen, bij weg te dromen of gewoon om meer tot jezelf, de essentie te komen. Synth lagen die worden aangevuld met field recordings, buitenaardse galmen en echo’s of bevreemdende bijna spookachtige geluidjes die als in een soort collagetechniek allemaal overlappen en als compositie veel meer zijn dan de som van alle geluidjes samen.

Op de achtergrond lijken de geesten te spreken, terwijl de dood langzaam haar warme mantel over ons lijden drapeert, de kilte wil verstoppen achter een sprankel hoop. Dat ontkrachten wat niet te ontkrachten valt. Vier composities dus waarvan de kortste net de 8 minuten niet haalt en de langste over de 17 minuten dwaalt. Een luistertrip achter onze geest, een queeste naar klank en vooral ook de kracht van klank. Klanktapijten kunnen ons tot waanzin drijven maar ons evenzeer behoeden of beter ons aller lot met de glimlach tegemoet laten kijken. Zoals de taxidermist een dier onsterfelijk laat lijken zo is ook deze muziek, koud en kil als de nakende dood maar ook weer fascinerend en soms gewoon akelig mooi. Een klankenspel vol contradicties zonder weerga.

Aware (soundcoud)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.