Recensie

Akalotz: Angry Body Machine

  • Besproken op

    29 mei 2024
  • Label

  • Release datum

    24 mei 2024
  • Beoordeling

    7.5/10

Genre(s)


Akalotz draait al mee sedert 2007, al zal de groep pas goed uit de startblokken schieten als Nico Klenner Thorsten Haury deze komt versterken en als duo het debuut “Shift To Evil” (2014, Electro Arc) uit het repetitiehok loslaat.  De 'sound' is overduidelijk schatplichtig aan ebm, ook zo op de opvolger die in 2017 bij Electro Agression Records verscheen, “Confront”.  Ondertussen zijn we 7 jaar verder en nu duikt Akalotz op bij Scanner (Dark Dimenions labelgroep), waar ze hun nieuw geluid, zelf gedoopt tot dark body music, mits het album “Angry Body Machine” de wereld ingooien.  Tot hier de geschiedenis, het nieuwe album nu.

“Angry Body Machine” kent duidelijk een ebm ruggengraat maar grijpt ook terug naar structuren, arrangementen en geluiden die uit die typische Duitse dark electro wave komen zoals die vooral in de jaren 90 opgang maakte. Lees: donker en met overduidelijk gotisch aandoende invloeden die door de gespierde electro worden gebreid met grove dan weer subtiele naalden. In die zin leunt de totaal 'sound' allicht meer aan bij dat soort dark electro dan bij het ebm geluid, al zeker voor ebm puristen.

Het label dark body music past dan ook wonderwel bij deze release die en passant ook nog één en ander aankruidt met structuren en opbouw die ook aan de Canadese school lijkt ontleent. Ik denk aan “Savage” of het meer krachtige “Mind Control” bijvoorbeeld, maar evenzeer uitpakt met gespierde, eerdere monotone Teutoonse electro als in het titelnummer, ebm die qua tempo is teruggeschroefd tot een meer bombastisch geluid of gewoon moderner klinkt dan die jaren 90 waar ik eerder naar verwees. Het ietwat verslavende “Active” is hier een mooi voorbeeld. Repetitieve electro smog zoiets.  Terwijl “Contra” dan weer poppy arrangementen kent.

U merkt het, voldoende afwisseling maar toch brengt Akalotz ook een coherent geluid dat de (dark) electro / ebm liefhebber ongetwijfeld aan zal spreken. Dertien nummers krijgt u, dat is behoorlijk gul als we vergelijken met heel wat andere nieuwe releases van de laatste maanden, goed voor bijna 50 minuten electro, van naar Front 242 knipogende actuele electro / ebm in “Count To Crash" tot meer sferische, evenwel dreigende stukken als “Enemy Minds” of het dwepende “Off Beat”.  

Een electro release in de geest van de gouden dagen, dreigend, donker en dansbaar en toch voldoende afwisselend en knap in elkaar gezet. Electro liefhebbers waar wacht u nog op? Gezien de release (voorlopig) niet met een clip wordt ondersteund kan u onderstaand zelf kennismaken via de bandcamp jukebox!

Akalotz (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.