Recensie

Ajna: The Enigma Of Sirius

Genre(s)


Het dark ambient en drone project Ajna werd opgericht in New York in 2008 door ene Chris F. Deze man houdt er ook nog het glitch en IDM zijproject Intrinsik op na. Segment.fault is dan weer een experimenteel ambient project met focus op loops en musique concrète. Maar deze review handelt dus over het nieuwe album van Ajna en dat is een stikdonker deep ambient project met een vrij kenmerkende sound. Ajna staat voor surrealistische, isolationistische, diepe soundscapes. Ze klinken beklemmend, angstaanjagend en ronduit morbide. Cold Meat Industry in zijn hoogtijdagen (jaren 90, begin 2000) is wel een goede referentie.

“The Enigma Of Sirius” (10 tracks, 64 minuten) is het vijfde fysieke album van het project en het had zo een plaatsje kunnen krijgen op het genoemde legendarische Zweedse dark ambient en industrial label van Roger Karmanik, maar dat ligt intussen al tien jaar op apegapen. Gelukkig verschenen er andere labels ten tonele die de vacante niche invulden: Cold Spring bijvoorbeeld of Cyclic Law (dat een paar van de vorige albums uitbracht van Ajna) en Steinklang niet te vergeten (intussen ook al weer jammerlijk gestopt).

Winter-Light is een relatief nieuw label in dezelfde genreniche. Het is een Nederlands label met thuisbasis Haarlem, dat zich sinds 2014 specialiseert in deep ambient en experimentele en drone soundscapes. Dit label stuurde ons een erg interessant pakketje op en het eerste dat we daarvan bespreken is deze Ajna.

“The Enigma Of Sirius” is een conceptalbum. Oude beschavingen zoals de Dogon (een animistische stam uit Mali), de Egyptenaren en de Sumeriërs, beweren ergens tussen 5.000 en 10.000 jaar geleden contact te hebben gehad met buitenaardse wezens uit het Sirius-sterrenstelsel (Sirius A, B & C).

Deze oude beschavingen verkregen geavanceerde en uitgebreide kennis over het occulte, natuurkunde, astronomie, wiskunde etcetera, die ze zonder moderne technologie nooit zelf zouden kunnen hebben verwerven, zo wordt gezegd. Deze kennis werd – volgens sommigen - aan hen gegeven door buitenaardse wezens afkomstig van Sirius. De Dogon beweren zelf dat ze een geheim portaal hebben dat hen rechtstreeks verbindt met het Sirius-sterrenstelsel en ze beschrijven ook dat het de plaats is waar veel overleden zielen verblijven.

De tien tracks op dit album roepen het mysterie op van hoe mensen sinds het begin der tijden contact hebben gemaakt met en/of zijn benaderd door buitenaardse entiteiten.

“The Enigma Of Sirius” (10 tracks, 64 minuten speelduur) werd een indrukwekkend album dat inktzwarte dark ambient laat horen die elk straaltje daglicht schuwt. Luister maar eens naar de indrukwekkende opener “Hypergeometric Portal” met zijn diepduistere drones en sinistere koorzangen. Een track als “Invisible Companion” (een andere favoriet van mij) ademt sferen die me zelfs doen denken aan Lustmord en dan vooral diens album “The Place Where The Black Stars Hang” (1994). “Dark Companion”, zo heet een track op het genoemde Lustmord album. Ook “Star Of The Tenth Moon” had de titel kunnen zijn van een Lustmord track of anders wel “Orbit Of Digitaria” of “The Place Of Departed Souls” (de slottrack). De titels op zich klinken al enorm mysterieus en dat geldt evenzeer voor de muziek die erachter schuilt. “Nommo” is de meest droney track. Andere tracks heten “Secrets Of The Dogon” en “Contact With Cosmological Entities”. Het nummer "Star Of The Tenth Moon" is misschien nog de meest angstaanjagende track.

“The Enigma Of Sirius” was mijn kennismaking met dit New Yorkse project en ik ben stevig onder de indruk. Dit is een ferme aanrader voor de liefhebber van creepy, sinistere, intergalactische drone dark ambient met een donker dreigende, diep mysterieuze sfeer van begin tot eind.

https://ajna1.bandcamp.com

 

 

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.