Recensie

Aidan Baker: Pithovirii

Genre(s)


Uit Toronto, Canada, komt Aidan Baker, een klassiek geschoolde multi-instrumentalist die de elektrische gitaar als zijn primaire instrument gebruikt. Met die gitaar en een koffer vol effecten, creëert de Canadees, die heden in Berlijn woont, zijn dronescapes. Baker is een zeer productieve artiest en heeft in het verleden al talloze werken uitgebracht, zowel solo als met verschillende groepsprojecten (het bekendste is wel het ambient-drone-metal duo Nadja) en op onafhankelijke labels als Gizeh Records, Important Records, Alien8 Recordings en zijn eigen label Broken Spine Productions.

Het nieuwe album “Pithovirii” werd gecreëerd met elektrische gitaar en bas. Er zit een gans concept achter dit album en enige uitleg over dit concept krijgen we op de binnenpanelen van het 6 panel digipack.

Pithovirus is een geslacht van reuzenvirussen dat bekend is van twee soorten: Pithovirus sibericum en Pithovirus massiliense. Deze reuzenvirussen zijn nog een stuk groter dan de grootste op het moment van de ontdekking bekende virussen en ze zijn zelfs groter dan de kleinste eukaryote cel. Pithovirii werden in 2014 ontdekt door twee Franse onderzoekers van de universiteit van Aix-Marseille en wel 30 meter diep in de Siberische permafrost, in een 30.000 jaar oude aardlaag. Tot hun grote verrassing waren de virussen nog levensvatbaar en begonnen eens ontdooid, in vitro prompt amoeben te infecteren.

Voor de mens zijn deze virussen ongevaarlijk (bij labowaarnemingen infecteren ze dus enkel amoeben), maar toch leidt deze ontdekking tot grote ongerustheid onder wetenschappers. Immers, als door de klimaatopwarming de permafrost ontdooit, een proces dat al begonnen is, is het heel goed mogelijk dat er andere archaische virussen vrijkomen, die wél gevaarlijk zijn voor de mens. En wie weet wat er allemaal naar boven komt?

Het ontdooien van de permafrost is op zich al een zeer ernstig ecologisch probleem dat dus al aan de gang is, zowel in Siberië en Scandinavië als in Aidan Bakers thuisland Canada. Het ontdooien van de permafrost heeft sowieso al aanzienlijke gevolgen voor het klimaat. Door de vrijkomende gassen wordt de opwarming van de aarde immers nog versneld. Ook zijn er rampzalige gevolgen voor de betrokken ecosystemen en bedreigen ze de daar aanwezige menselijke infrastructuur. Wegen, gebouwen en andere infrastructuurwerken die op de permafrost zijn gebouwd, kunnen verzakken of instorten. En nu komt daar dus nog het gevaar bij dat andere soorten van zulke oeroude virussen na vele duizenden jaren weer hogere organismen en mensen gaan infecteren wat mogelijks kan leiden tot een nieuwe pandemie.

Op het album “Pithovirii” wordt dit gegeven verklankt in twee ultralange tracks van elk een half uur. Ze zijn genoemd naar de twee virussen: de drone composities heten respectievelijk “Sibericum” en “Massiliensis”. Deze twee ultralange dronescapes evoceren de ijzige, snijdende wind die over de toendra blaast. Ijskoud met een constante onderhuidse dreiging. Dit is pure drone gecreëerd met elektrische gitaar en basgitaar. Naar melodieën moet je hier dus niet gaan zoeken, naar sfeerschepping des te meer. Het album werd opgenomen in Berlijn in juli 2022 en is een aanrader voor de liefhebber van ijzige drone dark ambient. Dit is weer een uitgave van het Italiaanse Glacial Movements label, dat zoals de labelnaam verraadt, gespecialiseerd is in zulke ijskoude drones.

https://aidan-baker.tumblr.com

https://aidanbaker.bandcamp.com

https://www.facebook.com/AidanBakerMusic

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.