Recensie

Ahráyeph: Analog Days

  • Besproken op

    22 juli 2023
  • Release datum

    28 juni 2023

Genre(s)


Ahráyeph is één van de sterkhouders in de Belgische gothic rock. De groep – eigenlijk het eenmansproject van Raf Ahráyeph – heeft reeds drie langspelers uitgebracht, en dit is de vierde ep.

De langspelers zijn het debuut ‘Marooned on Samsara’, dat oorspronkelijk in 2008 uitkwam, maar later heropgenomen werd door hyperperfectionist Raf Ahráyep, net als ‘AnimAElegy’, dat oorspronkelijk in 2015 uitkwam. ‘Heavy Like The Ancient Sun’ kwam in 2018 enkel digitaal uit.

Ook de ep’s zijn enkel digitaal beschikbaar. ‘Desert Songs’ uit 2016 is wellicht nog steeds Rafs favoriete ep, maar werd opgevolgd door ‘Heaven No.7’ in 2020 en ‘XXV’ in 2021, dat 25 jaar muziekmaken door Raf moest vieren.

Nu is er de ‘Analog Days’-ep. Er is een reden waarom dit een ep is, en geen langspeler. Raf was eigenlijk van plan om een langspeler te maken, maar verhuisperikelen en een eraan verbonden rechtzaak hebben hem veel tijd en energie gekost. Meer weten we er niet over, en hoeven we er eigenlijk ook niet over te weten.

De volledige plaat komt nog, maar daar moeten we nog wat geduld voor uitoefenen. Maar om zeker te zijn dat we geduldig wachten, krijgen we nu al drie nummers van Ahráyeph voorgeschoteld, en daarmee bewijst Raf weer dat hij borg staat voor kwaliteit.

De ep bestaat uit slechts drie nummers, maar met ‘Once’ start hij met een knaller. Klassieke gothrock die met de deur in huis valt. Ik weet dat Raf niet graag met Fields Of The Nephilim vergeleken wordt, maar hier moet het gewoon. Spetterende gitaren en gedreven drums jagen dit nummer voort, dat voor Ahráyeph ongebruikelijk kort is: slechts drie minuten en half.

‘Expectations’ is meer uitgesponnen, en is ook ritmisch tegendraads. Raf gaat immers niet graag voor vanzelfsprekende patronen. De tekst verhaalt, net als op het openingsnummer, over relaties, in de brede zin van het woord, wat blijkbaar ook het hoofdthema van de ep is. De dingen des levens zeker. We herinneren ons dat Ahráyeph in het verleden ook meer filosofische thema’s aansneed, iets wat we willen aanmoedigen.

Toen Raf het derde nummer – ‘Analog Days’ – klaar had, wist hij meteen dat het het titelnummer moest worden. Raf liep blijkbaar al jaren met de tekst rond, die uiteraard handelt over nostalgie naar die tijden dat alles analoog was, maar vond er moeilijk muziek voor. Door met cleane gitaren en delay te experimenteren, vond hij evenwel de passende begeleiding. En ja, het werkt perfect.

De ‘Analog Days’-ep mag dan wel slechts een kwartier omspannen, het is een aanrader voor wie de Belgische gothrockscene een warm hart toedraagt. Ik zou er nog aan toevoegen dat de ep mijn stelling bewijst dat gothic rock verwant is met metal. Raf zal me niet tegenspreken, want hij speelde ook in de metalbands Trans World Tribe en Ancient Rites.

Delen op

Tags

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.