Recensie

Abbildungen Varieté: Abbildungen Varieté

  • Besproken op

    27 april 2023
  • Label

  • Release datum

    15 maart 2023
  • Beoordeling

    7.5/10

Genre(s)


Van deze jaren 80 ritual industrial cultact uit Slovenië verscheen ooit één schamele cassette, al was het in die jaren nog altijd Joegoslavië, een land waar in die wonderjaren wel een heel aantal industrial avant-garde acts actief waren.  Laibach zou zelfs een wereldnaam van wereldfaam worden en decennia voor de nodige controverse zorgen. De titelloze cassette van weleer, ik keer terug naar Abbildungen Varieté, werd opgepikt door het eigenzinnige,  Italiaanse Final Muzik en daar werd prompt beslist 40 jaar (!) na de originele release een heruitgave op cd te zetten, aangevuld met het nummer “Evolution” (zie clip) dat in 1984 op de compilatie “ZKP RTVL-Ljubljana, 1984” werd geperst.

Zes nummers dus die zo van de vergetelheid worden gespaard en waar je een collectief hoort dat vol ijver het experiment koppelt aan premature industrial en naar Sloveens recept her en der aangevuld met het nodige, hetzij ietwat ingehouden, bombast. “Babilon” mag de verwarring openen met een ietwat hypnotisch ritme, een hypnose die op “Republikanski Marš” eerder dreunt,  een mars die af en toe met wat plaatzagerij de zintuigen weer op scherp stelt. Onderhuids is het zelfs een beetje sacraal, en af en toe komen er wat vocalen door het ijzerwerk waaien. Fans van jaren 80 industrial zullen hiermee vast in hun nopjes zijn.

”Evolution” dus als extra aan de cd versie toegevoegd, is ritueler van klank, mede door de ‘tamtammende’ drums waar overheen met stem en premature synths een bezwerend laagje wordt gelegd.  Meer dreigend en meer donker wordt het op “Variete” dat zich lijkt op te blazen als een kikker maar nooit echt uit zijn voegen gaat barsten. “Kader Ubanosti” is dissonant en voorzien van een haast kinderlijk en repetitief ritme om u naar een trance te voeren, een wereld waarin het beter vertoeven is dan tijdens de crisis jaren 80 of onder het strak aangesnoerd bewind van het communisme waartegen het verzet langzaam maar zeker groeit.

Die spanning blijkt Abbildungen Varieté ook in zich te hebben, hier wordt de keel voor het eerst wijd opengezet. “Max Ludwig (insert)”,  volgens google een Duitse generaal, mag met evenveel verwarring als wanhoop en tromgeroffel een punt zetten achter deze release die, ere wie ere toekomt, door Final Muzik van de vergankelijkheid werd gered. Van de band, Abbildungen Varieté  is er  nauwelijks een spoor  te vinden op het internet dus geen link naar een homepage of zo, maar we vonden wel onderstaande clip terug. De heruitgave komt op slechts 200 cd’s en kadert in de ‘eighties’ reeks van het Final Muziek label. Zo, nu bent u weer helemaal mee.

 

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.