Recensie

A Sinister Light: Discerning Spirits

Genre(s)


Het Zwitserse duo Fabrice Noir en Dj Blake verdienden beiden reeds hun strepen in de Zwitserse underground scene. Fabrice Noir is de bezieler van de Cabaret Bizarre, een clubnacht waarop dj Blake al eens de muziekjes mocht voorzien. Met hun eigen project A Sinister Light gaan ze aan de de andere kant staan, namelijk zelf clubmuziek maken met een donkere ‘teint’ die hopelijk door andere organisatoren en dj’s wordt opgepikt.

Dat deed de singel “Don’t Be A Stranger” al voor een stuk, een nummer waarin darkwave en electropop in één hip geluid en met dansvoetjes wordt voorgeschoteld. Meteen het geluid van dit debuut “Discerning Spirits” dat er negen vrij gladde nummers doorjaagt waarin ik qua ritmiek soms de aanzet van een Fad Gadget herken, maar evenzeer een 'light' versie van Front Line Assembly. Of met andere woorden, een pop geïnspireerde versie, met nummers als “Eternal Death” of wellicht de beste referentie “Lukewarm Soul” waaraan zelfs  een  NIN sfeertje kleeft.  

“Illegal Truth” (zie clip) of  het meer minimaal aangestuurde “Too Cold” lonken naar de alternatieve electro dansvloer en ontpoppen tot moderne, aangename electropop.  “Discern” van zijn kant is er eentje voor zij die vallen voor lichtvoetige edoch donker melancholische en melodieuze, elektronische darkwave. Het sluitstuk “NDE” ademt de jaren 80 synthpop zonder daarbij evenwel gedateerd te klinken. Een update van het oude geluid zowaar, met een zeker donker 'serieux'.  

Het debuut van deze Zwitsers put uit een rijk verleden aan (elektronische) stijlen en verscherpt één en ander met bijdetijdse en bijdehandse arrangementen wat ze zowel bij liefhebbers van darkwave als electropop geliefd zal maken.  Goed, het geheel is vrij gladjes en niet meteen vernieuwend, maar de  negen nummers zitten wel goed in elkaar en A Sinister Light lijkt perfect te weten wat nieuwe jonge (eindelijk) zwarte zieltjes willen, dansen maar dan niet om op de reguliere hitparade deunen. Zo ben ik ook ooit begonnen.

A Sinister Light

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.