Nieuws

X Mal Deutschland alarm !!

Door Kurt Ingels

10 januari 2024

Kent u ze nog? U zou moeten, zowaar één zo niet dé jaren 80 gothic (rock) groep uit Duitsland met hun eigen claustrofobisch fladderende vleermuis muziek uit de betere kelders gedragen door de fraaie en dwepende stem van frontdame Anja Huwe. Een groep die onweerstaanbare albums als “Fetisch” (1983) en “Tocsin” (1984) afleverde vooraleer in de tweede helft van de jaren 80 voor een meer commerciële aanpak te kiezen. Wellicht nog het meest bekend van de cult hit “Incubus Succubus” die enkel als singel 12” verscheen in 1982.  Eindelijk worden deze muziekjes voor de verloren generatie nu opnieuw in fraaie vinyl verpakkingen,  en soms ook op tape en cd heruitgegeven door het Amerikaanse cult label Sacred Bones Records. Helaas Amerikaans, maar hopelijk ook verkrijgbaar via Europese distributie...  

Concreet wordt de allereerste X Mal Deutschland singel “Schwarze Welt”, verschenen bij het punk label Zickzack in 1981, heruitgegeven op geel vinyl. Ook het vervolg, de in cult kringen populair geworden en grijs gedraaide singel “Incubus Sukubbus” (Zickzack 1982) krijgt eenzelfde behandeling en verschijnt op een gelimiteerde gekleurde 12”.  Zeer interessant is ook de exclusieve compilatie “Early Singels 1981 - 1982”  met volgende nummers:  “Schwarze Welt”, “Die Wolken”, “Großstadtindianer”, “Kälbermarsch”, “Incubus Succubus”, “Zu Jung Zu Alt”, “Blut Ist Liebe” en "Allein". Voor de echte fan is er nog meer en niet alleen een exclusief T-shirt. Na 1989 zei Anja Huwe haar muzikale carrière vaarwel en stortte zich op de visuele kunsten. Echter, recent dook Anja samen met haar vriendin sinds jaren Mona Mur (bekend van Mona Mur Und Dieter,  maar ook solo actief) in Berlijn in de studio om het conceptalbum “Codes” uit de mouw te schudden. Hiervoor deed ze zelfs beroep op de  X mal Deutschland gitariste van weleer Manuela Rickers. De mixing gebeurde door Jon Caffery die ook bekend is van zijn werk met onder meer Joy Division,  Gary Numan en Einstürzende Neubauten. Muzikaal pakt dit solo werk dat is geïnspireerd op de dagboeken van Moshe Shnitzki die in 1942 zijn huis verliet om ondergedoken in de wouden van Wit-Rusland te gaan leven als partizaan, anders uit dan het geluid van X-Mal Deutschland, maar is hoewel veel meer elektronisch op zijn minst even intens. Alle releases zijn gepland voor maart dit jaar maar nu reeds voor te bestellen via de website van Sacred Bones! Zo en waar ga ik nu een ganse avond naar luisteren?

Anja Huwe

Sacred Bones Records

X Mal Deutschland (facebook)

Delen op

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.