Nieuws

Tot spijt van wie het benijdt het is weer lijstjestijd! Het eindejaarlijstje van Kurt Ingels alias dj Darkdweller

Door Kurt Ingels

30 december 2023

Lijstjes, ik heb er een hekel aan maar voor het einde van alweer een jaar vol wereldse ellende en egocentrisch conflict, ik hoef het u niet te vertellen, kan goede muziek diezelfde ellende helpen verwerken. Of de wereld en jezelf een spiegel voorhouden, het hoeft  niet altijd een hersenloze kermis te zijn. Muziek mag ook bijten en spuwen. Liefst zelfs en misschien nu meer dan ooit. Goed, ik dook even terug in de tijd en heb uiteraard veel meer gemist dan dat ik heb gehoord. Een lijstje is dus niet alleen subjectief maar ook weer zeer beperkend. Maar als Studio Brussel al jaar na jaar zijn zelfde tijdloze 100 mag presenteren die door menigeen als een zoet broodje wordt geslikt waarom zou ik dan geen lijstje mogen maken met die muziek die me in 2023 wist te amuseren, te ontroeren,  op te winden, te raken, me aan het dansen bracht, me deed huilen, me kippenvel bezorgde of me gewoon liet genieten, genieten diep van binnen. Dat niet aan alle criteria moet voldaan hoef ik u niet uit te leggen, hier zijn ze dan mijn aanraders voor 2023, ik schrik zelf een beetje (in positieve zin) van het Belgische aandeel, aanraders die u beslist op zijn minst ook eens moet hebben gehoord, een top 16 zeg maar aangevuld met interessante compilaties en andere tips, waarbij ik me voor het eerst niet aan een volgorde of rangorde heb gewaagd onder het motto alle 16, ja een tegendraads getal,  goed! O ja als u op de artiest en album klikt, surft u zomaar even naar de review op de Dark Entries site!  Straffe kost hé! Verderop wordt één en ander opgevrolijkt met de bijhorende clipjes. Voorwaar een echt pretpakket.

Enzo Kreft “Shelter” (Eigen beheer)

Met Shelter heeft Enzo Kreft zichzelf overwonnen, overtroffen ook. Diep gegaan door de waanzin der realiteit. En zowel muzikaal als visueel vorm gegeven als toepassing van het nog niet gestopte onheil.

Words And Actions “Some Gods Just Want To See The World Burn” (Detreti Records)

Het geluid van deze nieuwe worp bevalt me evenwel zeer, is licht verslavend en is in zijn eenvoud gewoon keigoed. Al zeker als het geluid van de jaren 80, ergens tussen cold wave en gothic rock jouw ding is!

Mildreda “Blue - Devilled” (Dependent)

“Blue - Devilled” is in zijn genre een huzarenstukje, intens en intelligent en muzikaal tot in detail uitgewerkt. Vandaar mijn conclusie, “Blue - Devilled” het dark electro album van 2023, het zou zomaar kunnen.

The Bellwether Syndicate “Vestige & Vigil” (Nexilis Music)

William Faith doet het weer,  op zijn eigenzinnige manier een album in elkaar knutselen, hierbij geholpen door zijn nieuwe muse Scary Lady Sarah, waar u als liefhebber van post punk, gothic rock, dark wave,... eigenlijk niet omheen kunt. Punt.

Plastikstrom “Eskalation”( Young And Cold Records, eigenlijk verschenen in december 2022 maar pas in 2023 ten huize dj Darkdweller gearriveerd)

“Pogokinder’ is een minimale electro hit  in wording, de hymne voor de gothic pogo party terwijl “Mutterschoss” op zoek gaat naar een meer moderne benadering van dit jaren 90 geluid en daar nog in slaagt ook. Laat maar lopen dat kwijl, want er is nog, tenminste op de op slechts 200 exemplaren gelimiteerde cd versie (er is ook een op 242 exemplaren gelimiteerde witte vinyl voorzien) . “Labyrinth” loopt zich heerlijk verloren en blijft dwalen in een soort Plastic Noise Experience die zich tegen Placebo Effect aanschurkt en en passant laat “Schüsse” ergens Brigade Rosse en The Rorschach Garden los in Plastikstrom. Zo, u bent ongetwijfeld mee en anders tant pis. Nu wil ik vooral dansen, zoals in die fameuze jaren 90!

The Waning Moon “A Dream Or A Vision” (Danse Macabre)

Dit album lost, toch wat mij betreft, geheel de verwachtingen in. Het album start met twee iets rustigere nummers, maar daarna stuwen de slingerende gitaren en pulserende baslijnen je van nummer naar nummer. Muzikaal hoor je referenties naar bands als “Nosferatu” en misschien ook “The Mission” zonder dat dit hun eigen unieke stijl aantast.

Alphavox “Alphavox” (Solar Lodge)

Vanuit de nietigheid worden (soms) grootse dingen geboren, zoals deze eersteling van het project Alphavox, een collaboratie die zijn spierballen en vooral zijn passie voor het onwereldse en onwerkelijke van gothic rock laat rollen waardoor het net allemaal zeer aards en werkelijk wordt.

The Shallow Graves “Promo MMXXIII One/Two

En hoe klinken The Shallow Graves nu na zes jaar stilte? Wel, ze klinken alsof 2017 gisteren was, nog steeds degelijke gothic rock met hun typerende synth-baslijntjes en snijdende gitaren. Heerlijk.

Skemer “Toasts & Sentiments” (Avant! Records)

Zo, mag ik deze “Toasts And Sentiments” van harte aanbevelen aan elke meerwaarde zoeker met een zwak voor eigentijdse cold wave en synth wave, dark wave of wat voor wave dan ook.

Goethes Erben “X” (Dryland Records)

De teksten zijn duister en maatschappijkritisch, worstelen met het ouder worden en afscheid nemen van het bekende. Goethes Erben is niet toegankelijk, maar daar zijn ze terecht ook zelf fier op. Je mag gerust een inspanning vragen van je luisteraar. Doorgrond de kunstenaar en ken jezelf?

La Scaltra “Mater” (Solar Lodge)

Deze “Mater” combineert een veelvoud aan donkere stijlen, dark wave en goth rock zonder meer, maar ook metal invloeden en zelfs ethereal en heavenly voices als u het allemaal wil weten. En het werkt verslavend, alsof dit album de luisteraar in zijn/haar mysterieus dromerige en donkere wereld zuigt. Straffer en krachtiger dan voorheen, eerder dan de onheilszwangere kilte van weleer overheerst er nu vooral een warm maar donker en meer occult gevoel zonder dat de dames verraad plegen aan wie ze zijn, La Scaltra.

Cerulean Veins “Black” (Cold Transmission Records)

Een sterk album dat op de juiste plaats, op het juiste moment een doorbraak moet kunnen forceren, sfeervol, bol van een commerciële feel zonder evenwel echt commercieel te zijn.

Desinteresse  “Voor Altijd” (tape, in eigen beheer)

Met  “Voor Altijd” (ik loop door de lege straten... voor altijd) heeft Desinteresse alvast mijn interesse. En dat zou dit duo van iedereen moeten hebben die opgroeide met het geluid van de jaren 80, voor alle anderen is dit kennismaken met de wortels van onze scene, toen zijnspijn en verzet hand in hand liepen.  “Voor Altijd” !

Raderkraft “Politiestaat”  (Wave Tension)

Het moge duidelijk zijn, deze”Politiestaat” van Raderkraft smaak ik zeer, het is wat mij betreft dan ook een aanrader voor de actuele  minimal electro/ebm synth wave fan en één van de meest vooraanstaande producten uit de lage landen die in dit genre thuis zijn. Goed werk, ik ben fan!

Der Klinke ‘Facing Fate”  (Eigen beheer)

Met 'Facing Fate' als album toont Der Klinke zijn ware aard, deze van straffe songs die dansbaar mogen zijn maar net zo goed ingrijpend met een sfeerbeeld van hardvochtig sentiment.

N.E.L. & J.P. “Honger” (Eigen beheer)

Dit verdient op zijn minst een vinyl release want N.E.L & J.P brouwen samen iets unieks, iets bitterzoet dat intiem en mooi is maar tegelijkertijd ook weer confronterend en beangstigend.

   

   

   

   

 

Verzamelaars, zowel compilaties van diverse artiesten of een bundel muziek van één artiest of band samengebracht op een  fysieke drager. Er waren er wel een paar die me konden bekoren in 2023, veel meer dan andere jaren merk ik zo. Ik geef ze u, beste lezer, gratuit even mee. Zelfde principe als hierboven, ik wil het u niet te moeilijk maken, dus klik op de titel voor de volledige review op Dark Entries. 

De ultieme 2023 box:  “Young Limbs Rise Again, The Story Of The Batcave Nightclub 1982 - 1985” (Demon Records)

Toen 'do it yourself' nog inhoud had en de deelnemers nog zelf aan het roer stonden van een cult scene zonder dat die door de onbegrijpende reguliere media werd gekaapt. Laat deze box een aanzet zijn voor jonge meiden en jonge gasten om te zien hoe hun ouders de banaliteit van het alledaagse overtroffen door te zijn wie ze waren, zonder de compromissen van de alles tot plat en saai gemiddelde consumerende sociale media. “Young Limbs Rise Again: The Story Of The Batcave Nightclub 1982 - 1985”  bruist van het leven, de levenslust en het plezier zoals het nu niet meer bruist, dus “Release The Bats” !!!  Verderop de promo video bij deze spectaculaire verzamelaar.

Ook must have’s verzamelaars uit 2023 die in ieders verzameling moeten zitten!

“Gothic File 22/3 Yound Ang Cold”  (Young And Cold Records, compilatie bij het Gothic Magazine)

Schitterende compilatie, genieten en kennismaken en je vooral verder verdiepen in muziek die doet denken en dansen. Amen. Schaf je dat laatste Gothic Magazine dus aan.  Maak kennis met  het toepasselijke nummer "Young And Cold" van Ascii Disco  onder deze rubriek!

“Antler Records Early Years Vol 1” (Antler)

Een verplichte aankoop voor kinderen van de alternatieve jaren 80 en liefhebbers van Belgische, alternatieve muziek die het niet moest hebben van populariteitslabels maar van smaak, van goede smaak.  Amen. Ik kijk al vol verwachting uit naar deel 2!  Als kennismaking koos ik voor "Sweet Revenge" van  The Neon Judgement, zie clip.

“Anthologies Vol 4” (Je M’en Fish)

Je M’en Fish slaagt erin het verleden met het heden te verzoenen, het oudste nummer dateert van 1985, het meest recente van 2023 op een sfeervolle verzameling stukjes muziek die hoewel verschillend, elkaar toch mooi vinden. De vierde kleurt minder Belgisch dan de derde editie maar mag evenzeer als een uniek, apart en fraai cultstuk worden beschouwd. Met de nadruk op melancholisch sfeervolle stemming danst u zo door de negen nummers van deze vinyl compilatie.  Kortom, kopen deze “Anthologies Vol 4”! Maak ter introductie kennis met "Don't Cry For Me"  van het Italiaanse The Frozen Autumn, u vindt de clip onder mijn opsomming.

“Zeitgeist+ Vol 2” (Cold Transmission Records)

Ook voor mij een resem aan nieuw talent en laat net dit nu het sterke punt zijn van deze compilatie. Want onder deze nieuwe namen zitten vaak heel wat leuke riedels. Uit deze compilatie selecteerde ik voor u het nummer "A Posion Tree" van Bedless Bones! 

This Vale Of Tears “Analecta Demos & Promos” (Je M’en Fish)

Gelukkig is het Je M’en Fish label er om deze band, nu al voor de tweede keer  - vorig jaar verscheen de vinyl “1994- Self-Titled Demo (remastered 2022)” -  nogmaals in de 'gothlight' te zetten en wat mij betreft terecht. This Vale Of Tears waren en zullen voor altijd zijn: Tom Simons, Erik Duffeler en Johan Peeters. Rep je om de gelimiteerde uitgave, op een zwart cd'tje nota bene, nog in huis te halen!  'For old goths sake' nog een keertje "Ophelia" onder dit artikel!

Enzo Kreft “XL3 (eigen beheer)

Zo, als u nog niks van deze dappere Belg in huis heeft is deze “XL” een verplichte aankoop, als u wel al de albums heeft is dit gewoon een cult release in wording, alleen maar goede nummers en strikt gelimiteerd op  200 exemplaren. Ze zouden zo de deur moeten uitwaaien. Wedden dat deze release weer een 10/10 haalt bij Dark Entries? De enige meneer met twee clipjes in mijn lijst voor 2023. Voor deze "XL" opteerde ik voor "Nature Isn't Bound By Borders".

The Neon Judgement “Blue Screens 1995 -2009” (Je M’en Fish)

Een compilatie die toont dat The Neon Judgement wel meer was dan hun, zeker in onze scene, goed gekende muziek uit de jaren 80 en een meer dan interessante toevoeging aan elke collectie van hij/zij/x die liefhebbert in alternatieve (Belgische) muziek of gewoon fan was en is van dit duo. Een fraaie samenwerking tussen Dirk Dadavo’s eigen DanceDelic-D label en het Je M’en Fish label. Gelimiteerd op 300 exemplaren! Onderstaand de clip van "Leash" uit deze verzamelaar. 

   

    

Verder valt er natuurlijk nog heel wat meer te vertellen, vergeet bijvoorbeeld de interessante releases niet uit de PIAS40 reeks, zeer leuke ep’ s zonder meer waarvan de relevante in 2023 allemaal door Dark Entries werden besproken, denk aan namen als Skinny Puppy, The Neon Judgement, Borghesia, en veel, veel meer. Ool heel wat interessante heruitgaven van Ikon (Dark Vinyl) tot Siglo XX (Antler) die beslist de moeite lonen als u op vandaag nog kennis moet maken met deze muziekjes. Dan heb ik het ook nog niet gehad over de vele interessante boeken over ‘ de scene’ die dit jaar verschenen, ik denk aan “Goth” (Lol Tolhurst), "Curepedia" (Simon Price), “Season Of The Witch” (Cathi Unsworth), Nico De Cock & Ludo Halsberghe “Vergaene Glorie, echo’s van een niet zo luisterrijk verleden” en “The History Of Goth” van  John Robb. Vooral deze laatste is echt een must voor de goth fans! Er gebeurde verdomd heel wat in 2023.  Mijn advies: ga aan de slag met de zoekfunctie op de Dark Entries site, of beter nog, check regelmatig onze website voor de laatste updates en vertel het verder!

Dat 2024 eindelijk een jaar van vrede, begrip, menselijkheid en vooral van goede muziek mag worden want ook in 2024 toont Dark Entries u de weg in de muzikale duisternis.

Delen op

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.