Nieuws

Siouxsie zelve en coverbands op het podium

Door Xavier Kruth

20 december 2022

Het is een icoon van de punk en de new wave: Siouxsie Sioux. Ze maakte deel uit van de groep punkers rond de Sex Pistols, was jarenlang – tot 1996 – de frontvrouw van Siouxsie and the Banshees, en had daarna nog succes met The Creatures, tot 2004 waarna ze solo ging en nummers van zowel The Banshees als The Creatures ten beste gaf. In 2008 beëindigde ze een solotournee, waarna het voor jaren stil werd rond de zangeres. In 2013 trad ze nog eenmalig op op het Meltdown Festival dat gecureerd werd door Yoko Ono, waarbij ze de volledige plaat ‘Kaleidoscope’ speelde. In 2015 bracht ze het nummer ‘Love Crime’ uit, haar eerste nieuwe compositie in acht jaar.

Nu is er alweer een optreden van Siouxsie aangekondigd, ditmaal op het Latitude festival 2023 in Suffolk, waar ze de BBC Stage zal afsluiten op zondag 23 juli. Het is haar eerste openbare optreden in tien jaar, en wie haar aan het werk wil zien, grijpt best deze kans, want wie weet hoe lang het daarna weer zal duren alvorens ze optreedt.

Maar we hebben ook goed nieuws voor Siouxsie-fans die niet de moed of de middelen hebben om naar Suffolk te reizen deze zomer. Er bestaan hoogstaande covergroepen die zich op het oeuvre van Siouxsie and the Banshees hebben toegelegd. Een eerste is Lizzie and the Banshees. Zij komen uit de streek rond Edingburgh en brengen sinds 2012 op zeer geloofwaardige wijze de nummers van The Banshees ten beste. Meer nog: Lizzie and the Banshees zijn binnenkort te gast in België, en wel op het So What Fest op zondag 5 februari 2023 in Aarschot. Mocht het optreden van Lizzie and the Banshees onvoldoende zijn om u te motiveren om naar Aarschot te gaan, weet dan dat dit wellicht uw laatste kans is om UK Subs in België aan het werk te zien, en dat u er daarenboven nog Belgian Asociality, Asermoietuitkomt en Retired Punx aan het werk kunt zien. Op vrijdag 3 februari spelen Lizzie and the Banshees ook in Le Garage in Luik.

5 februari 2023: So What fest met UK Subs, Lizzie and the Banshees, Belgian Asociality, Asermoietuitkomt en Retired Punx

3 februari 2023: Lizzie and the Banshees in Le Garage Creative Music, Luik. Afterparty met dj Gondrand

Maar ook ons eigen Belgenlandje heeft een Siouxsie-tribute aan te bieden: Siouxsidaires. De naam is een woordspeling op Siouxsie en suicidaire (suïcidaal in het Frans). De groep treedt regelmatig op, dus hou hun facebook in het oog als u ze live wil zien. Onlangs brachten ze een mooie clip uit voor het nummer ‘Cities In Dust’, die u hieronder kunt zien.

Delen op

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.