Nieuws

Rome steunt Oekraïne met nieuwe single 'Yellow And Blue'

Door Xavier Kruth

23 juli 2023

Jérome Reuter van Rome staat al van de vooravond van de Russische aanval op Oekraïne van februari 2022 aan de kant van Oekraïne. Toevallig was hij in de dagen voor de aanval, toen de spanning steeds groter werd, aan het optreden in Oekraïne, en hij heeft sindsdien geen moeite gespaard om de Oekraïners van zijn steun te verzekeren.

Dat deed hij al op de ep ‘Defiance’, die we hier heel positief bespraken. Dat zal ook zo zijn op ‘Gates of Europe’, de nieuwe plaat die eind augustus zal uitkomen, en ook een aantal nummers van de ‘Defiance’-ep zal bevatten, zoals het wondermooie ‘Ballad of Mariupol’. Sinds de inval heeft Rome ook al verschillende benefietconcerten gegeven in Oekraïne, waarvan de opbrengsten onder andere naar vluchtelingencentra gingen voor de mensen die de oorlog ontvluchtten.

In tijden waarin Tankies – die naam wordt gegeven aan de mensen die de orthodox-communistische lijn volgden bij de Sovjet-invallen in Hongarije (1956) en Tsjecho-Slowakije (1986), maar vandaag ook in Oekraïne – hun focus verleggen naar het begrijpen van de Russische veiligheidseisen en het beschuldigen van het westen voor de oorlog, naar het proberen discrediteren van Oekraïne en haar president Zelenski, is het fijn om stemmen te horen die standvastig blijven in hun steun aan het belaagde land.

Dat is bij Reuter zeker het geval, want in ‘Yellow and Blue’ bezingt hij de kleuren van de Oekraïense vlag met de woorden: ‘Courage has two colours: Yellow and Blue’. Op twee augustus komt de tweede single ‘Lady Of The Legion’ uit, en op 25 augustus de volledige plaat. In de tournee voor de plaat zal Reuter weer verschillende keren in Oekraïne optreden, maar ook in België (Porta Nigra, Aarschot, 11 november) en Nederland (Tivoli Vredenburg, Utrecht, 18 november).

 

Delen op

Tags

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.