Nieuws

R.I.P. Andrew 'Fletch' Fletcher, medeoprichter en keyboardspeler van Depeche Mode

Door Deno

27 mei 2022

Het voelt aan alsof het terug 2016 is > The Rapture all over again...

Deze keer was het de beurt aan Andrew Fletcher, die de legendarische band Depeche Mode als bass- en keyboardspeler mee in de steigers zette.

Samen met schoolkameraad Vince Clarke (later Yazoo en Erasure) was er eerst No Romance In China en na latere kennismaking met Martin Gore werd de synthpop band Composition Of Sound opgestart. Aanmodderen, tegen bierkaaien vechten,... tot ene Dave Gahan zich aandiende met vocalen én nieuwe groepsnaam > Depeche Mode. De rest behoeft geen uitleg, durven we aan te nemen?

Andy : de nerd (en notoir schaakspeler) - de stille - de bescheidenheid zelve. In een interview in 2005 verwoordde hij het zelf met "...Martin's the songwriter, Alan -Wilder- is the good musician, Dave's the vocalist, and I bum around..." Nee hoor, Andy : voor de andere bandleden en horden fans was je zoveel meer dan dat.

Voor ondergetekende (en waarschijnlijk ook vele anderen), die inhaakte met Depeche Mode vanaf het toen pas verschenen Music For The Masses, was je tevens het meest sympathieke en menselijke gezicht van een band die toen pas écht doorheen het plafond schoot.

Delen op

Over Deno

Roepnaam Deno… omdat die al mee gaat sinds hij snotneus was… Eerste New Wave gerelateerde herinnering is ergens in de jaren 80: als snotneus naar huis gebracht worden achterop de fiets van een Chiroleidster, met ravenzwarte haren en kool omrande ogen, op wie hij een fietstocht lang smoorverliefd was… In de jaren 90 trouwe volger van het toen nog fysieke Dark Entries musiczine. Eerste wapenfeit was de bespreking van een Sygo Cries tape, in de handen gestopt toen hij op een festival een verkoopstand voor Dark Entries bemande. Carl McCoy’s band Nefilim gaf die dag verstek, maar later zou hij een retro artikel aan Fields of the Nephilim wijden, accidenteel gelijklopend met de comeback die Fields toen maakte… De band met Dark Entries werd verstevigd door middel van een stortvloed aan recensies en concertbesprekingen die een ruim spectrum van de zwarte scène belichtten… met ook aandacht voor artiesten die zich lieten opmerken binnen de bredere avant-garde… Motivatie was en is om nieuwe interessante muziek te ontdekken, persoonlijke helden een forum te kunnen geven en de mogelijkheid die Dark Entries geeft om recht naar de bron toe te gaan en artiesten zélf de pieren uit de neus te kunnen vragen… Wie zijn ze, wat doen ze en waaróm doen ze het… Lid van de officieuze Weird Redactie… Irrelevant fâit-divers : heeft al de 70’s platen van de Bretonse folk-rocker Alan Stivell, omdat hij die de max vindt… …vraagt zich nu af hoe het nu met die Chiroleidster zou zijn…

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.