Nieuws

Pekkersfeesten gaan internationaler in derde editie

Door Dark Entries

04 juni 2024

De Pekkersfeesten in Izegem zijn nog maar aan hun derde editie toe, toch heeft dit kleinschalige festival in het West-Vlaamse Izegem menig harten kunnen bekoren in de afgelopen edities. "Vorige jaren mochten we reeds bands als The Bollock Brothers, Red Zebra, Vive La Fête, Clan of Xymox en nog veel meer verwelkomen op het podium van het Cultuurcentrum De Leest in Izegem”, zeggen organisatoren Matthias en Francis Leman. “Voor onze derde editie hebben we een mooi evenwicht: de helft van de bands is internationaal en de andere helft is Belgisch. Fans van new wave en postpunk mogen zich weer opmaken voor een heerlijke dag vol van deze muziek in een gezellig kader in Izegem.”

“De grote troef die wij hebben is dat alle optredens binnen doorgaan in een zaal met prachtige akoestiek en sterke techniek. In een land als België is het weer onvoorspelbaar, zelfs in de zomer. Daarom laten we alles doorgaan in de Schouwburgzaal, een zaal met een capaciteit tot 600 personen. Daar zitten we zeer goed.” Francis vervolgt: “Natuurlijk is er een mooi en groot terras, en kan er tussen de optredens door heerlijk buiten worden vertoefd. Die afwisseling wordt enorm geapprecieerd door de bezoekers, hebben we afgelopen edities gemerkt.”

De Pekkersfeesten kunnen opnieuw een mooie line-up voorleggen aan de fans. Deuren gaan dit jaar open om 14u en om 15u start de eerste band: Pure Kult, die zoals de naam doet vermoeden een tribute is van The Cult. Pure Kult is echter volgens velen dé beste tributeband van The Cult. Gitarist van The Cult Billy Duffy luisterde naar de opnames van deze tributeband en was enorm positief verrast. Ondersteund door een hechte en strakke ritmetandem word je een Cultervaring aangeboden om u tegen te zeggen. De hits en obscurder werk worden perfect gemixt tot een eindapotheose. Een stevige opener van de Pekkersfeesten dus.

Met de sympathieke mannen van DaGeist hebben we onze eerste internationale band, uit het ‘verre’ Lille (Frankrijk). DaGeist heeft al een hele weg afgelegd sinds hun debuutalbum ’40’ uit 2016. Het duo, bestaande uit Davide Schiavoni en Frederic Strzelczyk, werd meteen de donkere podia opgeduwd in diverse landen in Europa en zelfs New York. In 2024 staan ze onder andere in Malta, Barcelona en zelfs Japan op de planken, maar ze vonden nog de tijd om naar het pittoreske Izegem te komen voor de Pekkersfeesten. De muziek van het duo neemt je mee naar een donker universum doorspekt met pop-, rock- en elektrosounds die het succes van veel bands in de jaren 80 en 90 bepaalden. Een echte aanrader!

Onze derde band ERATO gaat al lang mee in de scene. Deze gothicrockgroep uit Dilbeek heeft er een lange pauze opzitten, maar is nu weer alive and kicking. De band ontstond in 1993 en won in 1997 de Gothrally. Tegelijkertijd kwam hun eerste demo ‘A Killed God’ uit op cassette. Er volgden verschillende cd’s die de reputatie van de groep bevestigden: ‘The Irreplaceable One’ in 2001, ‘III’ in 2002 en ‘NAIVe’ in 2009. Rond 2015 werd het wat stil rond de band. Maar sinds 2022 staan ze er weer. In 2023 vierden ze nog hun 30-jarig bestaan op onder meer de Fonnefeesten, en op 29 juni komen de mannen van Erato eindelijk naar de Pekkersfeesten.

Velvet Mist omschrijft zichzelf als een collage van donkere, melancholische gitaren en synths met een sterke 80’s goth rock en new wave vibe. Deze band ontstond in coronajaar 2020 in Heist-op-den-Berg en speelde daar in augustus 2023 zijn livedebuut, met niet veel later een wervelende passage op W-Festival in Oostende. Tijdens corona kwam er met ‘Hollow Eyes’ een eerste single uit, die onder andere op Radio Willy werd gedraaid, en begin augustus 2023 lanceerden ze ‘Valley of Dreams’. In april 2024 brachten ze hun nieuwste single ‘Midnight Fire’ uit. De band treedt niet zo vaak op, en daarom zijn we ook zeer blij dat ze exclusief op de Pekkersfeesten komen spelen.

Dan terug de internationale tour op: Agent Side Grinder komt vanuit Zweden helemaal naar Izegem. Deze postpunk- en elektronische band, die ontstond in de vroege jaren 2000, is al aan zijn zesde album toe: Jack Vegas (2023). Die plaat neemt luisteraars mee op een analoge reis door Amerika en Zweden, wat hun veelzijdigheid en creativiteit benadrukt. Joy Division is nooit ver weg bij deze Zweden, maar ook invloeden van Kraftwerk, Neu! en Front 242 zijn te horen. ‘ASG’ brengt deze referenties moeiteloos naar het huidige tijdperk en klinkt nergens gedateerd. Dit Zweedse trio kijkt reikhalzend uit naar de Pekkersfeesten.

Als headliner zijn de Pekkersfeesten zeer trots om te kunnen uitpakken met She Past Away. Deze Turkse postpunkband is een waar begrip in het donkere genre. Het kenmerkende gitaargeluid van het postpunktijdperk, gecombineerd met minimalistische poëzie in het Turks, zorgen voor een uitbarsting van sentimentele angst. She Past Away is stuwend en betoverend. Een ongelofelijke live-ervaring met Volkan Caner (gitaar en vocals) en Doruk Öztürkcan (keyboard en drum machine). Een niet te missen optreden en waardige afsluiter van deze festivaldag.

Tussen de bands door en na het optreden van headliner She Past Away zorgen onze huis-dj’s Fap Noir en The Master voor de stevige afterparty in het Cultuurcafé tot in de vroege uurtjes met uiteraard aangepaste muziek van het genre.

Tickets kosten 38 euro in voorverkoop via www.pekkersfeesten.be en 45 euro aan de deur.

Alles gaat door op zaterdag 29 juni in Cultuurcentrum De Leest (Sint-Jorisstraat 62, 8870 Izegem).

Deuren openen om 14u. De eerste band speelt om 15u.

www.perkkersfeesten.be

Delen op

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.