Nieuws

Lord of the Lost naar Liverpool

Door Annemarie Aerssens

11 maart 2023

‘Ein bisschen Frieden’ is niet meer, maar heeft dit jaar plaatsgemaakt voor ‘Blood & Glitter’ van de gothic metal glamrock band Lord of the Lost. Hiermee hoopt de in 2007 opgerichte band uit Hamburg Duitsland voor de derde keer de overwinning op het Eurovisiesongfestival te bezorgen. 

Begin deze maand vonden de Duitse nationale voorrondes (Unser Lied für Liverpool) plaats met acht actieve deelnemers (eentje diende verstek te laten gaan wegens ziekte). Net zoals bij ons bestaat het Duitse voting systeem uit twee partijen: een professionele jury krijgt de kans om te stemmen, alsook het publiek. Beide partijen staan voor 50 procent van het totaalpakket. De jury kon ‘Blood & Glitter’ maar matig appreciëren, waardoor Chris Harms en de zijnen initieel op de vijfde plaats belandden. Het publiek dacht daar duidelijk anders over en kende maar liefst 146 punten toe, waardoor de band met een totaal van 189 punten op de eerste plaats eindigde en met een verschil van 78 punten mijlenver boven de nummer twee in de ranking uitstak.  

De act sprong uit het oog door de rode (blood) lederen outfits die de bandleden droegen, overgoten door gouden glitters. Doe daarbij het nodige vuurwerk, rookgordijnen, een ontblote bast, een oldschool rood punk kapsel en een headbangende Harms en het wordt meteen duidelijk waarom Duitsland als één van de Big Five (= de grote geldschieters van het liedjes circus) alle registers wil opentrekken. 

De song ‘Blood & Glitter’ verscheen op 24 december 2022 en was de eerste single uit het eveneens vorig jaar verschenen album met de gelijknamige titel. Het nummer heeft een hoog glamrock gehalte en nestelt zich meteen na de eerste luisterbeurt tussen de oren. Een degelijke dus song, hopelijk valt de gemiddelde Eurovisiesongfestival kijker niet van zijn stoel bij het horen van de woorden ‘We’re so happy we could die’. 

De finale van het hele gebeuren vindt plaats op zaterdag 13 mei. 

Delen op

Over Annemarie Aerssens

Zag het levenslicht in het jaar waarin Depeche Mode werd opgericht. Sinds het veertiende levensjaar metalhead in hart en nieren, maar daar kwam in 1997 verandering in door het album Angst van Lacrimosa. Geïntrigeerd door de kille wave sound, werd het krakende internet uitgevlooid naar muziek en films met dezelfde sfeer, waardoor al snel een Eureka moment bereikt werd. In datzelfde jaar kwam de eerste cd uit het genre in huis: Leben in Niemandsland van Goethes Erben en een jaar later sneed het stemgeluid van Anna-Varney Cantodea door merg en been. En bleef daar tot op heden ook plakken. Op de vraag naar de favoriete song aller tijden, luidt het antwoord sinds 1998 steevast ‘Das Schweigen’ van Lacrimosa. Voelt zich als een vis in het water wanneer volgende muziekgenres door de geluidsbox knallen: darkwave, dark ambient, black metal, dark metal, doom metal, symphonic metal, gothic metal, gothic rock, Neue Deutsche Härte, Neue Deutsche Todeskunst, Aggrotech. In 2016 ingelijfd als Torma, één van de leden van het muziekproject Hedera helix alwaar een deel van de visuele performance wordt opgenomen. Sinds 2020 aan de slag bij Dark Entries om de eindredactie op zich te nemen en als bij wonder in 2022 eveneens in de pen gekropen, twintig jaar nadat de eerste editie van dit - toen nog papieren tijdschrift - tot verplichte literatuur werd uitgeroepen.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.