Nieuws

Les Nuits Dark-Ritual

Door Xavier Kruth

03 augustus 2022

Van 12 tot 14 augustus gaan in het noorden van Frankrijk opnieuw Les Nuits Dark Ritual door, intussen al voor de tiende keer. De organisatie van het festival gaat uit van de groep Rosa Crux, die in de jaren 80 en 90 een aantal heel interessante platen gemaakt hebben, gebaseerd op de middeleeuwen en hekserij en met eigenzinnige instrumenten als een zelfgesmeedde klokkenspel en de BAM, oftewel Batterie Acoustique Midi: een set van digitaal geprogrammeerde akoestische drums.

Het festival vindt plaats in het Château de Thoix, een prachtig kasteel met een groot park waar u tal van bijzondere dingen kunt zien. Er zijn bijvoorbeeld de mechanische horloge die elk uur afgaat, en tal van sculpturen die de tuin van het kasteel orneren. Overdag kunt u deelnemen aan ateliers, de tentoonstelling rond de pest en hekserij bezoeken, stomme films met pianobegeleiding bekijken … Eens de avond valt zijn er ook tal van interessante concerten.

Vrijdag 12 augustus:
NKRT (dark ambient)
Haiku Funeral (dark ambient)
Brigitte Handley (post-punk)

Zaterdag 13 augustus:
Vertebre (industrial)
daGeist (dark wave)
Das Ich (symfonische electro)

Zondag 14 augustus:
Dead Man’s Hill (dark ambient)
Malefixio (deathrock)
Rosa Crux (dark ritual)

Info en reservaties: www.rosacrux.org/NDR10

Delen op

Over Xavier Kruth

Xavier Kruth bekeerde zich al op jonge leeftijd tot het gothicdom. Toen hij begon te puberen, moest hij lang zagen om een zwarte broek te mogen hebben. Toen hij tegenover zijn moeder argumenteerde dat hij gewoon om een zwarte broek vroeg, niet om zijn haar omhoog te doen in alle richtingen, repliceerde ze dat als hij nu een zwarte broek zou krijgen, hij daarna toch zijn haar torenhoog omhoog zou doen. Xavier was versteld over de telepathische vermogens van zijn moeder. Hij leerde destijds ook gitaar spelen, en sinds 2006 speelt hij in donkere kroegen met zijn melancholische kleinkunstliedjes in verschillende talen. In 2011 vervoegde Xavier het team van Dark Entries. In Dark Entries las hij ook dat The Marchesa Casati (gothic rock) een gitarist zocht, en zo kon hij een paar keer met de groep optreden. Later speelde hij bij Kinderen van Moeder Aarde (sjamanische folk) en werkte samen met Gert (kleinpunk). En het belangrijkste van al: in 2020 bracht hij samen met Dark Entries-collega Gerry Croon de plaat ‘Puin van dromen’ uit onder de naam Winterstille.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.