Nieuws

Johnny Rotten wil met PiL meedoen aan het Eurovisiesongfestival

Door Henk Vereecken

13 januari 2023

Johnny Rotten (John Lydon) kennen we natuurlijk allemaal van de Sex Pistols, de Engelse punkgroep waarmee hij in de jaren 70 keet schopte. Eigenlijk brachten ze maar één deftige maar tevens legendarische plaat uit: “Never Mind The Bollocks” (1977) met punkklassiekers als “God Save The Queen” en “Anarchy In The UK”. “The Great Rock’n’Roll Swindle” bevatte nog een paar interessante tracks maar deed vooral zijn naam eer aan en verscheen in 1979 na de split van de band. In 1978 was het immers reeds voorbij, maar Johnny Rotten bleef niet bij de pakken zitten en richtte de postpunkband PiL (Public Image Ltd) op  met Jah Wobble en Keith Levene. Nu volgden een reeks heel interessante albums als “Public Image” (1978) en “Metal Box” (1979) met “Swan Lake” alias “Death Disco” en later nog grote hits als “This Is Not A Love Song” (1983) en “Rise” (1986).

En nu komt het: de intussen bijna 67-jarige Johnny Rotten besloot zopas om met PiL mee te doen aan de preselecties van het Eurovisiesongfestival, niet voor Groot-Brittannië maar voor buurland Ierland. Dat maakte de Ierse omroep RTE maandag bekend. En laat ons eerlijk zijn: de song “Hawaii”, een liefdeslied voor zijn aan Alzheimer lijdende vrouw Nora, is zo slecht nog niet, maar we betwijfelen of hij de preselecties gaat doorspartelen. Maar je weet maar nooit. De Ierse voorrondes vinden plaats op 3 februari en er zijn zeven kandidaten.

Zijn geloofwaardigheid is deze nepanarchist allang kwijt sinds hij zich uitte als Trump supporter en in mijn ogen al zeker toen hij bij het laatste optreden van PiL in de Antwerpse Trix het publiek trachtte op te zetten tegen de security van de zaal. Maar stel dat hij toch aantreedt op het Songfestival (de finale is op 13 mei in Liverpool) dan gaan we zeker kijken om eens goed te lachen met het ganse circus en hoe hij het ervan afbrengt. Mijn gok is dat ze nog lager eindigen dan onze Hooverphonic vorige keer al kan je natuurlijk ook hopen op een Lordi-effect.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.